Gå till navigation Gå till innehåll

Samla & visa

KiN-SoV-dec_webbanner-förlängning-02-211216JJ.jpg

Konstmuseet i Norrs utställning Samla & visa undersöker samlandets betydelser och funktioner genom att utgå från konstmuseets uppdrag som permanent och bevarande institution i en föränderlig tid. Utställningen ger en inblick i de utmaningar som ett museum för samtidskonst möter i sitt arbete och diskuterar hur, vad och varför museer samlar och visar.

I utställningen ingår ej tidigare visade verk ur konstmuseets samling och tre stycken för utställningen nyproducerade konstverk och konstprojekt.

Utställningen frågar sig också vad det finns för andra samlingar och samlare, i Norrbotten och i Barents.

Delar av utställningen kommer att färdigställas på plats i Kiruna så att besökaren får ta del av skapandeprocessen. Museipubliken får därmed en inblick bakom kulisserna i alla delar av konstmuseets uppdrag.

KONSTNÄRER & KONSTVERK

Matilda Kenttä

Matilda Kenttä är född och uppvuxen i Kiruna. Hösten 2020 tog hon examen med inriktning TXT (textil) från Gerrit Rietveld Academie i Amsterdam, Nederländerna, där hon numera är bosatt. I Kenttäs praktik är väven central och metafor för kvinnoarbete och en metod för att hänge sig åt det tidskrävande. Vävstolen är ett instrument för att omvärdera idéer kring automatiserat arbete, produktivitet och lathet.

Sju omvävnader

I konstverket Sju omvävnader utgår Kenttä från Kirunabornas trasmattor som hon plockar isär och med hjälp av sin vävstol sätter ihop till nya berättelser, i en serie storskaliga textila verk.

Verket skapas publikt på Arent Grapegatan 27 i Kiruna centrum under perioden mars–juni 2021 och visas därefter i sin färdiga form på Konstmuseet i Norr.

ANDERS KRISTENSSON

Anders Kristensson är utbildad vid Fotohögskolan i Göteborg 1987–1990 och bosatt i Malmö. Han har arbetat som fotograf i 30 år. Intresset för Norrbottens människor och landskapet nedanför fjällgränsen väcktes under en månadslång porträttresa i länet 1992. Efter resan har han återvänt regelbundet till Norrbotten för att göra reportage om skogen, lantbruket, gruvorna och människorna i glesbygden.

SAMLANDE I NORRBOTTEN

I projektet Samlande i Norrbotten skapar Kristensson en serie dokumenterande fotografier om samlare och samlingar i Norrbotten.

Arbetet går att följa i konstmuseets digitala kanaler och de färdiga fotografierna ställs ut i konsthallen på Aurora kultur & kongress i Kiruna under perioden 30 juli–31 augusti 2021.

ANASTASIA SAVINOVA

Anastasia Savinova är en konstnär från Sverdlovsk och Samara i Ryssland som sedan 2013 är bosatt och verksam i Umeå. Med bakgrund i arkitektur och design använder hon sig av en mängd olika konstnärliga medier i sitt skapande där hon experimenterar med former och material.

WE SWIM IN ONE WATER / ACT IV, OCEAN BLUE

Savinova bidrar till utställningen med en installation där hon föreställer sig framtidens kuriosakabinett, bestående av nya och sällsamma varelser som uppstått efter att människan har påverkat naturens ordning. Besökarna får se när verket monteras i museet och bjuds in till att reflektera över de nya arternas taxonomi.

Installationen visas i konstmuseets digitala kanaler och på Konstmuseet i Norr.

UR KONSTMUSEETS SAMLING

Nyinköp och äldre verk ur Konstmuseet i Norrs samling presenteras i omgångar och illustrerar de olika delarna av ett konstmuseums verksamhet. Konstnärer som finns representerade i samlingen är bland andra:

Anders Sunna, Panu Ruotsalo och Helmi Remes, Lotta Kvist, Pilar de Burgos, Roger Metto och Lukas Göthman, Irja Bodén, Johan Bergström, Bolatta Silis-Høegh, Carola Grahn och Cooper & Gorfer.

DIGITALt MATERIAL

Se på utställningen Samla & visaSe på utställningen Samla & visa – detaljvisning 2
Se på utställningen Samla & visa – detaljvisning 1

Lyssna på konstnären Anastasia Savinova
Lyssna på konstnären Anders Kristensson
Lyssna på konstnären Matilda Kenttä (kommer snart!)

Fördjupa dig i Museiarbete bakom kulisserna – Museiarbete över gränserna (Samtala & visa)
Fördjupa dig i Museiarbete bakom kulisserna – Annorlunda museer (Samtala & visa)
Fördjupa dig i Museiarbete bakom kulisserna – Att ställa ut Sápmi (Samtala & visa)

SAMLA & VISA PÅ SOCIALA MEDIER

Instagram https://www.instagram.com/samla.och.visa/
Facebook https://www.facebook.com/Samla-och-Visa-105891504892725

VÄLKOMNA!