Gå till navigation Gå till innehåll

I väntan på utrotningen

KiN-IVPU-web-banner-210825JJ-02.jpg

Kalle Hamms utställning I väntan på utrotningen ger en röst till arter i den sårbara arktiska naturen som hotas när deras miljöer förändras och försvinner. Klimatförändringen tolkas ur en samtidskonstnärlig synvinkel, där växtrikets betydelse för liv och död spelar en central roll.

I väntan på utrotningen är namnet på utställningens titelverk. Klimatförändringarna hotar de sårbara arktiska miljöerna – och har redan orsakat permanenta förändringar i vår omgivning. Växter från söder klättrar uppåt på kartan, längs vägkanter och uppför fjällen, och kväver de arktiska växternas levnadsmöjligheter. Utställningen är en skärningspunkt: staden Kiruna flyttar österut, växter från söder tar över i norr. Förändringar – både tillfälliga och permanenta – pågår framför våra ögon.

Det andra temat i utställningen är döden, alltings förgänglighet och människans vilja att påverka naturens omlopp och livets cirkel.

Med video, fotografi och skulptur undersöker konstnären klimatförändringarnas påverkan på vår omgivning, och med växter som metaforiska budbärare lyfter han de förändringar som pågår i en alltmer ökande takt. Med inspiration från populärkultur förs våra tankar till ytterligare fler förändringar och samhällsomvandlingar.

Utställningen är producerad av Konstmuseet i Norr och konstnären Kalle Hamm.

KONSTNÄREN

Konstnären Kalle Hamm (född 1969 i Raumo, Finland) arbetar på en bred front på samtidskonstscenen, och även med experimentell musik. Han använder sig av en mångfald av konstnärliga medier och praktiker inklusive samhällsengagerad konst.

www.kallehamm.fi