Gå till navigation Gå till innehåll

Flyktpunkter: att vika vyn

KiN-DFZ-VP-webbanner-230420JOJO.jpg

Utställningen Flyktpunkter: att vika vyn av konstnärsduon iida-ssi granskar hur tillämpade perspektiv och narrativet om den orörda vildmarken har format bilden av fjällandskapet.

I det drygt 200 kilometer långa avståndet mellan de två sjöarna Gátterjávri och Ikkesjávrre finns ett av Europas största områden utan mobiltäckning. Området framställs ofta som ett vakuum, trots sin yta på mer än två miljoner hektar och komplexa historia. Flyktpunkter: att vika vyn av iida jonsson och ssi saarinen, iida-ssi, är en granskning och omprövning av kartografi och landskapsbilder som kritiska kunskapsinfrastrukturer – utifrån olika produktionsled av makt och politisk dominans som skapar operativa inramade verkligheter.

Flyktpunkter: att vika vyn granskar olika problematiska redovisningstillfällen i zonen, som vägleder oss både bildligt och bokstavligt, till följd av verksamma inramningar och operativa verkligheter. Genom en kartläggning av den dominerande bilden av landskapet och en mot-kartografi presenterar konstnärsduon iida-ssi en alternativ representation och parallell blick på delar av området. Således omprövar utställningen naturens lockelse genom att navigera landskapet bortom blicken ett sätt att förstå flyktpunkten: att vika vyn. Både produktivt och retroaktivt.

Flyktpunkter: att vika vyn är en del av och tar utgångspunkt från det konstnärliga forskningsprojektet ”DATA FREE ZONE SWE/SÁPMI_1” som iida-ssi utvecklat i samarbete med fristående researcher Victoria Harnesk och curator Hampus Bergander vid Konstmuseet i Norr sedan 2021. I samband med utställningen ges forskningsprojektet ut i form av en publikation.

Konstnärer: iida jonsson & ssi saarinen
Curator: Hampus Bergander, Konstmuseet i Norr
Research: Victoria Harnesk, fristående researcher
Grafisk design: Catherine Hu
Sound: Hannes Ferm
Colorist: Ona Julija Lukas Steponaitytė

IIDA JONSSON & SSI SAARINEN


iida-ssi är en samarbetsduo bestående av iida jonsson och ssi saarinen verksamma sedan 2013 från den autonoma regionen Åland. Jonsson och Saarinen har en masterexamen från Dirty Art Department, Sandberg Instituut i Amsterdam, (2020–2022).

Konstnärsduons forskningspraktik bygger på en mängd olika metoder: fotografi, film, skulptur, kartografi, fältbesök, workshops och intervjuer. iida-ssi bjuder ofta in datavetare, arkitekter eller historiker att vara en del av forskningsprocessen. Deras forskning försöker spegla och komplexifiera de ämnen de arbetar med; föreslå parallella sanningar och potentiella alternativa tidslinjer.

VICTORIA HARNESK – RESEARCH


Victoria Harnesk (f. 1972 i Gällivare) bosatt i Porjus, är en samisk researcher, föreläsare, författare och copywriter. Harnesk arbetar framför allt med att skapa interkulturella möten och kommunikation genom konst och kultur.

Victoria Harnesk har engagerat sig i samisk samhällsutveckling genom ordförandeposter i Vaisa Sameförening, Sameföreningen i Stockholm samt som ledamot i Svenska Samernas Riksförbund. Harnesk är ledamot i Ájtte fjäll- och samemuseum och ordförande i styrelsen för tidskriften Samefolket. Samt koordinator för Viermie K, det samiska kulturpolitiskt nätverket som arbetar för att stärka det professionella kulturlivet på den svenska sidan av Sápmi.

VÄLKOMNA!