Visning av Salad Hilowles filmer på Konstmuseet i norr

0.5 trappa upp
Lördag 25 november kl 13:00–14:30
Fri entré
Programmet är en del av Kultura Kiruna, som pågår 17–26 november.
Starke Adolf, Gustav III:s svarta ”fosterbror” – visning av Salad Hilowles filmer
Sylwan, 2021, 14:30 min
Redan tjugo år innan den världsberömda teveserien Pippi Långstrump gjordes av SVT 1969, filmatiserades Astrid Lindgrens bok med den afro-svenske skådespelaren Joe Sylwan i rollen som Starke Adolf. I filmen Sylwan, 2021 (14.30 min) nystar konstnären Salad Hilowle, själv med ursprung i Mogadishu, i skådespelaren Joe Sylwans liv och gärning och finner bland annat att han på 1930-talet var målsägande i Sveriges första dom där det slås fast att våldsbrottet var rasistiskt motiverat. Sylwan ingår i vår aktuella utställning Tevetrampolinen: Från barnteve till samtida konst och litteratur.
Svart television, 2021, 30:30 min
Svart television kan beskrivas som en hyllning till Öppna Kanalen, en öppen medborgar-tv-kanal, populär på 1980- och 1990-talen. Två unga svarta kvinnor kommenterar en rad rörliga bilder. De är fräcka och gör narr av stereotyper i Sveriges visuella kultur, och presenterar ett antal afrosvenskars perspektiv. I Black Television representeras svensk svärta som en godisdusch med klipp från sport, konst, komedi och andra områden.
Vanus Labor, 2021, 12:56 min
Filmen Vanus Labor, 2021 (12.56 min) utgår från Gustav III:s ”fosterbror” Badin/Cochi och den självbiografi där den före detta slavpojken berättar om sitt liv vid hovet.
Filmerna introduceras av Judith Schwarzbart, curator och vikarierande chef på Kin, Konstmuseet i norr och därefter blir det ett samtal med konstnären.
Varmt välkomna!
Filmerna visas med tillstånd av Filmform.
Om Salad Hilowle
Salad Hilowle är en konstnär och filmare baserad i Stockholm, född i Mogadishu 1986 och uppvuxen i Gävle. Hans verk kretsar kring identitet, minne och plats med siktet inställt på människor med afrikanskt ursprung i olika svenska sammanhang, nu och förr.
Genom video, fotografi och installationer ifrågasätter Hilowle den osäkra gränsen mellan acceptans och distansering. Samtidigt undersöker han hur hans bakgrund kan återinföras i kulturella berättelser som en del av en kamp för synliggörande. Människor med afrikanskt ursprung har bott och arbetat i Sverige i många århundraden och bidragit till kulturen och samhället i stort. Ändå är de till stor del frånvarande i det offentliga samtalet, inklusive konsten.