Gå till navigation Gå till innehåll

Välkommen på vernissage!

kin dfz vp 2560x1440.jpg

Varmt välkommen på vernissage av utställningen Flyktpunkter: att vika vyn av iida-ssi torsdagen den 11 maj, kl. 17–19 på Konstmuseet i Norr i närvaro av konstnärerna. Fri entré!

OM UTSTÄLLNINGEN

Utställningen Flyktpunkter: att vika vyn av konstnärsduon iida jonsson och ssi saarinen, iida-ssi, granskar hur tillämpade perspektiv och narrativet om den orörda vildmarken har format bilden av fjällandskapet.

I det drygt 200 kilometer långa avståndet mellan de två sjöarna Gátterjávri och Ikkesjávrre finns ett av Europas största områden utan mobiltäckning (Data Free Zone SWE/SÁPMI_1, ”DFZ”). Den datafria zonen i norra Sverige framställs ofta som ett vakuum, ett tomrum, trots sin yta på mer än två miljoner hektar och sin komplicerade historia. Landskapet återges som en scenografi som inte är för kroppen att dristas genom – utan för fantasin. Förnimmelseförmågan tillåter dig att vandra till slutet av perspektivet, tills det når flyktpunkten.

Genom att observera flyktpunkten – utrymmet bortom det som är synligt för ögat – kan vi ana de disiga konturerna av det tillämpade perspektivet: det romantiserade, det lönsamma, det patriotiska. Flyktpunkter: att vika vyn tar ansats utifrån blicken som ett subjektivt fenomen. Den orörda vildmarken, det lockande, natursköna, höljt i mystik. En reproducerad bild som utnyttjas för politisk och kommersiell vinning.

Utställningen pågår 12 maj – 10 september 2023

Konstnärer: iida jonsson & ssi saarinen
Curator: Hampus Bergander, Konstmuseet i Norr
Research: Victoria Harnesk, fristående researcher
Grafisk design: Catherine Hu
Sound: Hannes Ferm
Colorist: Ona Julija Lukas Steponaitytė

IIDA JONSSON & SSI SAARINEN

iida-ssi är en samarbetsduo bestående av iida jonsson & ssi saarinen verksamma sedan 2013 från den autonoma regionen Åland. Jonsson och Saarinen har en masterexamen från Dirty Art Department, Sandberg Instituut i Amsterdam, (2020–2022). 

VÄLKOMMEN!