Gå till navigation Gå till innehåll

SJU OMVÄVNADER

SoV-Matilda-Kentta_web.jpg

I konstverket Sju omvävnader, som är en del av utställningen Samla & visa, utgår Matilda Kenttä från Kirunabornas trasmattor som hon plockar isär och med hjälp av sin vävstol sätter ihop till nya berättelser, i en serie storskaliga textila verk.

Verket skapas publikt i Kiruna centrum under mars, april och maj månad och visas därefter i sin färdiga form på Konstmuseet i Norr, när museet har möjlighet att öppna igen fysiskt. Projektet går att följa i konstmuseets digitala kanaler.

OM KONSTNÄREN

Matilda Kenttä är född och uppvuxen i Kiruna. Hösten 2020 tog hon examen med inriktning TXT (textil) från Gerrit Rietveld Academie i Amsterdam, Nederländerna, där hon numera är bosatt. I Kenttäs praktik är väven central och metafor för kvinnoarbete och en metod för att hänge sig åt det tidskrävande. Vävstolen är ett instrument för att omvärdera idéer kring automatiserat arbete, produktivitet och lathet.

UPPLEV PÅ PLATS

Under våren 2021 kan du följa Matilda Kenttäs arbete på Arent Grapegatan 27 i Kiruna och se konstverket Sju omvävnader växa fram.

Konstmuseet i Norr följer Folkhälsomyndighetens råd, föreskrifter och rekommendationer när det gäller publika arrangemang. För att minska smittspridningsrisken begränsar vi antalet personer som vistas i lokalen samtidigt. Lokalen erbjuder rymliga utrymmen att följa arbetet på avstånd. Om du inte vill gå in går det även bra att följa arbetet utifrån genom lokalens fönster. 

PLATS: Arent Grapegatan 27, Kiruna
DATUM & TID: tis–lör kl 10–18, mars–juni 2021

MEDVERKA!

Dina trasmattor kan bli en del av konstverket Sju omvävnader. Kontakta samlaochvisa@konstmuseetinorr.se för information om hur du bidrar med mattor till projektet.

FÖLJ PROJEKTET DIGITALT

Facebook: @samlaochvisa
Instagram: @samla.och.visa

VÄLKOMNA!