Gå till navigation Gå till innehåll

SAMTALA & VISA: MYSEYMMITYÖ YLI RAJOITTEN / MUSEIARBETE ÖVER GRÄNSERNA

Myseymmity_yli_rajoitten.jpg

I det andra avsnittet ur Konstmuseet i Norrs digitala samtalsserie Samtala & visa talar moderator Bertil Isaksson med inbjudna gäster om förutsättningarna för att arbeta med kultur över gränserna, med fokus på Tornedalen. Samtalet är på finska och meänkieli och textas till svenska.

Inbjudna gäster: Susanna Pettersson, överintendent på Nationalmuseum i Stockholm, Minna Heljala, museichef på Tornedalens museum, och Linnea Huhta, författare och poet samt tidigare tf. kulturchef vid Pajala kommun. Moderator för samtalet är Bertil Isaksson från Sveriges Radio Meänraatio.

Frågeställningar: Hur kan museer, som ofta är utpräglat nationella institutioner, arbeta över gränserna? Vilken roll har museer med gränsöverskridande verksamhet under tider präglade av nationalism? Hur mycket ska ett museum våga provocera i sådana frågor?

EN SERIE I TRE AVSNITT

Den digitala samtalsserien Samtala & visa består av tre avsnitt som handlar om museets roll i samhället, om gränsöverskridande samarbeten i Tornedalen samt om museala verksamheter ur ett samiskt perspektiv. Du kan läsa mer om hela programmet här.