Gå till navigation Gå till innehåll

ÖPPEN VERKSTAD: Friktionens språk yttras inifrån

KiN_web-banner_220708_MN.jpeg

Konstmuseet i Norrs öppna verkstad i den pedagogiska delen Plats för Skapande är inspirerad av den pågående utställningen Friktionens språk yttras inifrån. Besökare bjuds in till skapande som handlar om hur vi använder språk och bilder för att uttrycka oss.

Språk kan fungera som ett sätt för oss att förstå varandra. Men det kan också göra att man känner sig ensam och utanför om ingen annan förstår språket som man pratar, eller om man själv inte har orden för att säga vad man känner eller tänker.

Hur kan vi uttrycka olika saker till varandra? Ett djur till exempel heter ju olika saker på olika språk och de orden kan vi både säga och skriva. Sen finns ju också språk där man använder händerna, nämligen teckenspråk. Men man kan också använda bilder och symboler för att uttrycka saker.

I den öppna verkstaden kan besökare reflektera över hur olika ord, bilder, gester och ljud kan användas för att uttrycka samma fenomen. Med utgångspunkt i ord från verket Back to Back presenteras olika sätt att säga, visa och skriva saker och besökaren bjuds in att komplettera med egna exempel. Hur uttrycker vi ett ord som hus till exempel? Och är bilden av hur ett hus ser ut samma för alla?

Du hittar den öppna verkstaden i Plats för Skapande på våning 0,5 under museets öppettider.