Gå till navigation Gå till innehåll

VAR MED OCH BERÄTTA OM KIRUNA!

KF_Storyspot_201020_site.jpg

Konstmuseet i Norrs digitala minnesinsamlingsprojekt på Storyspot är ett forum för att samla in, sprida och bevara personliga berättelser om Kiruna.

Många som besökt utställningen Kiruna Forever har dröjt sig kvar en stund i den del som kallas "Drömmen om en stad". Utställningsdelen består av inlånade verk från bland annat ArkDes arkiv och Kiruna kommuns bildarkiv men också av böcker och berättelser från och om Kirunas historia. Materialet visar upp staden Kiruna som den var förr, staden som hade kunnat bli och staden som kommer att finnas i framtiden. Det utgör också inramningen till en sittplats där besökaren kan slå sig ner och lyssna på berättelser om Kiruna i appen Storyspot. Det går även att ta del av minnesinsamlingen hemifrån, genom att man laddar ner appen till sin mobil eller surfplatta för att lyssna på berättelser och kanske spela in sin egen. Målsättningen med projektet är att nå utanför museets väggar med utställningen, något som är särskilt viktigt under den rådande pandemin. Genom Storyspot skapas ett forum där personliga berättelser om Kiruna kan samlas in och bevaras för framtiden.

– Det finns en rätt så etablerad berättelse om Kiruna, om nybyggartiden, gruvan och järnvägen och de personöden som är kopplade till den berättelsen. Men platsen hade ju berättelser innan gruvan kom och är en levande stad där saker har hänt och fortsätter hända, som går utanför den här etablerade berättelsen. Vi vill skapa ett forum för minnen och historier men också ge ett utrymme för känslor kring staden och dess platser, kanske också underlätta ett sorgearbete för de delar som förändras eller försvinner, säger länskonstmuseichef Selma Green.

När konstmuseet under våren började att söka upp personer och lyssna till vad de hade att berätta gav det en spännande bredd av perspektiv och sätt att tala om stadens historia. Bland de storyspots som laddats upp med taggen Kiruna Forever finns allt från minnen från Kirunas nattliv till historien om familjeföretaget Centrumbutiken.

Under oktober har fler ljudberättelser spelats in, med fokus på bland annat Kirunas musikscen och idrottsliv. Konstmuseets förhoppning är att Kirunaborna ska använda höstens och vinterns innesittardagar till att fundera på vilka historier de själva vill bidra med till minnesinsamlingen.

– Vi är säkra på att många har spännande saker att berätta, alla har ju sin egen version av berättelsen om Kiruna. Historierna brukar vara kopplade till en specifik plats i staden eller trakterna runtomkring, men det är inget krav. Ingen berättelse är egentligen för stor eller för liten i ett sådant här projekt. De personliga berättelserna ger ju betydelser till platser i staden som går bortom de rent kulturhistoriska värdena, säger museiassistent Elin Ranestål.

SÅ MEDVERKAR DU I MINNESINSAMLINGEN 

– Genom att registrera ett kostnadsfritt konto på Storyspot kan du spela in din berättelse helt själv via mobilen, kanske till och med när du befinner dig på platsen och kan uppleva den direkt. Det går också att ladda upp en ljudfil genom att besöka https://www.storyspot.se/ med dator.

– I utställningen på konstmuseet finns ett formulär där du kan fylla i dina kontaktuppgifter och information om platsen du vill berätta om. Formuläret lämnas i en låst låda som vi tittar i kontinuerligt. Vi tar sedan kontakt med dig för att genomföra en intervju över telefon, eller så är du välkommen att komma förbi museet på en kopp kaffe.

– För de som inte har möjlighet att använda appen eller komma till utställningen finns en länk till ett digitalt formulär på vår hemsida. Det går också jättebra att skicka ett mejl till oss på info@konstmuseetinorr.se eller ett brev till Konstmuseet i Norr, 981 85 Kiruna. Skriv vem du är, vilken plats du vill berätta om och hur vi enklast når dig för en intervju.

Hur gör man för att lyssna på berättelserna?

Du kan lyssna på berättelser i Storyspot via din smartphone eller surfplatta. Ladda ner appen i App Store eller Google Play. I appen har du tillgång till en interaktiv karta där så kallade storyspots är markerade med prickar. Varje prick innehåller minst en berättelse. Skriv in ”Kiruna Forever” i sökfunktionen så visas de berättelser som är kopplade till minnesinsamlingen. Ett tips är att ta en promenad och lyssna till berättelser om platser som man passerar, det är en upplevelse i sig! Genom att se hus och platser, känna dofter och höra ljud väcks ofta egna minnen till liv.

Vi ser fram emot din berättelse!