Gå till navigation Gå till innehåll

Länskonstmuseum Autumn Tour – Gränsland

KiN-Gränsland-Webbanner-01-PNG-min.png

Under november ger sig Konstmuseet i Norr ut på sin årliga höstturné i Norrbotten, Länskonstmuseum Autumn Tour, tillsammans med tre konstkortfilmer.

Årets upplaga av Länskonstmuseum Autumn Tour heter Gränsland och består av filmvisningar på biografer och kulturföreningar runtom i länet. På programmet finns tre konstkortfilmer som på olika sätt handlar om gränsdragningar i Barentsregionen.

I vår del av världen har kulturer, språk och sedvänjor traditionellt sett korsat nationsgränserna. En av de effekter som pandemin förde med sig var att gränserna som annars ter sig så omärkbara plötsligt gjorde sig påminda. Filmerna i programmet för Gränsland utgår från olika sorters gränser i området – nutida och historiska, dolda och synliga – och undersöker hur dessa avgör vem som får bruka området och på vilket sätt.

Gränsland kan också tolkas som det gränsland som verken befinner sig i, mellan de konstnärliga uttrycken film och konst och där filmintresserade erbjuds ett tillfälle att närma sig samtidskonsten.

FILMPROGRAM

Untitled Abisko

Speltid: 19:20 min

Untitled Abisko av Sophie Vuković är en spekulativ klimatfiktion som väver ihop en queer kärlekshistoria med de sorgeprocesser som uppstår när landskap förändras på grund av klimatförändringar. I Abisko syns tydligt klimatförändringarna och för varje år som går förflyttas gränsen mellan skog och fjäll.

Sophie Vuković (f. 1988) är en filmskapare och konstnär baserad i Stockholm. Hennes konstnärskap befinner sig mellan dokumentär och fiktion och undersöker hur personliga relationer och upplevelser formas och påverkas av sociala och politiska strukturer.

From Here to The Black Sea

Speltid: 12:53 min

Programmets andra film är From Here to The Black Sea av Unni Gjertsen, en slags meditation över kalla krigets geografiska landskap. Dansaren Mariko Miyata tolkar efterkrigstidens geopolitiska karta, medan Erna Duesund berättar om tiden då hon arbetade i kontrolltornet på Bodø flygplats och hur bilden av Sovjet som den mäktige och mystiske grannen i öst tog sig i uttryck.

Unni Gjertsen (f. 1966) är en konstnär, filmskapare och författare baserad i Oslo. Uppfattningar av geografi och historia är återkommande teman i hennes konstnärskap, ofta utifrån ett feministiskt perspektiv.

Eatnanvuloš Lottit – Maan sisällä linnut – Birds in the Earth

Speltid: 10:40 min

Gränsland avslutas med Marja Helanders prisbelönta film Eatnanvuloš Lottit – Maan sisällä linnut – Birds in the Earth. Systrarna och balettdansöserna Birit och Katja Haarla förmedlar en melankolisk berättelse full av symbolik, som genom dans och rörelse visar motsättningarna mellan det traditionella samiska levnadssättet och det moderna finska samhället.

Marja Helander (f. 1965) är en samisk konstnär baserad i Helsingfors. Fokus för hennes verk ligger ofta på postkoloniala teman i Sápmi, särskilt med utgångspunkt i gruvdriften.

Turnéschema

PITEÅ, 15 november, kl. 19.00
Kaleido: https://www.pitea.se/kaleido
Facebookevenemang

LULEÅ, 16 november, kl. 14.00 och kl. 18.00
Royal Folkets Bio: http://royalbiografen.se/
Facebookevenemang kl. 14.00
Facebookevenemang kl. 18.00

ÖVERTORNEÅ, 16 november, kl. 19.00
Folkets Hus: https://folketshus.info/
Facebookevenemang

ÖVERKALIX, 17 november, kl. 18.00
Folkets Hus
: http://www.overkalixfh.com/
Facebookevenemang

KALIX, 18 november, kl. 19.00
Röda Kvarn: http://www.rodakvarn.nu/
Facebookevenemang

ARJEPLOG, 19 november, kl. 19.00
Centrumbiografen: https://www.facebook.com/Arjeplogs-Biograff%C3%B6rening-176767855748288/
Facebookevenemang

 

Praktisk info

Programmet består av tre filmer och den totala speltiden är cirka 45 minuter.

Evenemangen är kostnadsfria men för att garantera en plats rekommenderar vi att du föranmäler dig till aktuellt Facebookevenemang, eller genom att skicka ett mejl till bokning@konstmuseetinorr.se, där du anger antal personer i gruppen, stad och namnet på dig som bokar.

VARMT VÄLKOMNA!