Gå till navigation Gå till innehåll

Finissage och kartografisk symposium!

Áhkká_jpg_press_cropped.jpg
Data Free Zone SWE/SÁPMI_1

Konstmuseet i Norr och LaponiaPorten bjuder in till ett avslutningsevenemang för utställningen Flyktpunkter: att vika vyn av konstnärsduon iida-ssi, som har visats vid LaponiaPorten i juli månad 2023.

KARTOGRAFISKT SYMPOSIUM
Varmt välkomna till finissage av utställningen vid LaponiaPorten Porjus lördag 2 september kl. 15.00. Här bjuder konstnärsduon iida-ssi, curator Hampus Bergander samt fristående researcher Victoria Harnesk in till gemensam reflektion och öppen diskussion om kartläggning som maktmedel. Samtalen är förankrade i utställningens
frågeställningar och verk. Ta sista chansen att fördjupa dig i utställningen i Porjus, träffa konstnärliga forskningsgruppen bakom och bidra till diskussion om kartografins inverkan på landskapet runt omkring oss.

OM UTSTÄLLNINGEN
Utställningen på LaponiaPorten är producerad av Konstmuseet i Norr i Kiruna och synliggör delar av Norrbottens landskap och vilka berättelser som formar vår gemensamma förståelse av området. Utställningen uppmanar oss att kritisk granska samhällets kunskapssystem och vad vi låter forma vår gemensamma uppfattning av naturen – något som utgör grunden för politiska beslut om fortsatt ockupation av områden samt utvinning av naturresurser.  

I Norrbotten finns en av Europas största zoner utan mobiltäckning centrerad kring fjällområdet i Jokkmokk, Gällivare och Kiruna kommun. Detta landskap framställs ofta som ett vakuum och en vildmark trots sin yta på mer en två miljoner hektar och sin långa, politiska, kulturella och ekologiska historia. Hur ”vildmarksberättelsen” har uppstått och fått dominera bilden av området utmanas i utställningen och synliggör olika alternativa blickar och berättelser.

Konstmuseet i Norr är Norrbottens länskonstmuseum och jobbar ständigt på att interagera och vara närvarande med projekt i hela länet. Samarbetet med LaponiaPorten i Porjus har varit en unik möjlighet att aktualisera utställningen i nära relation till dets innehåll. Porjus har med sin anslutning till Luleälven varit en mycket attraktiv plats för utvinning av vattenkraft genom tiderna. Vilket placerar och framför de kritiska frågeställningar som projektet och utställningar vilar på. 

Utställningen tar avstamp från ett tvåårigt konstnärligt forskningsprojekt utvecklad av konstnärsduon på uppdrag av Konstmuseet i Norr och i samarbete med fristående researcher Victoria Harnesk och curator Hampus Bergander. Forskningsprojektet presenteras i utställningen genom tre kartor, en publikation och en digitalplattfrom: www.datafreezone.info 


IIDA-SSI
iida-ssi
 är en samarbetsduo bestående av iida jonsson och ssi saarinen verksamma sedan 2013 från den autonoma regionen Åland. Jonsson och Saarinen har en masterexamen från Dirty Art Department, Sandberg Instituut i Amsterdam, (2020–2022).

Konstnärsduons forskningspraktik bygger på en mängd olika metoder: fotografi, film, skulptur, kartografi, fältbesök, workshops och intervjuer. iida-ssi bjuder ofta in datavetare, arkitekter eller historiker att vara en del av forskningsprocessen. Deras forskning försöker spegla och komplexifiera de ämnen de arbetar med; föreslå parallella sanningar och potentiella alternativa tidslinjer.

VICTORIA HARNESK
Victoria Harnesk
 (f. 1972 i Gällivare) bosatt i Porjus, är en samisk researcher, föreläsare, författare och copywriter. Harnesk arbetar framför allt med att skapa interkulturella möten och kommunikation genom konst och kultur.

Victoria Harnesk har engagerat sig i samisk samhällsutveckling genom ordförandeposter i Vaisa Sameförening, Sameföreningen i Stockholm samt som ledamot i Svenska Samernas Riksförbund. Harnesk är ledamot i Ájtte fjäll- och samemuseum och ordförande i styrelsen för tidskriften Samefolket. Samt koordinator för Viermie K, det samiska kulturpolitiskt nätverket som arbetar för att stärka det professionella kulturlivet på den svenska sidan av Sápmi.

LAPONIAPORTEN
LaponiaPorten är en folklig mötesplats som ligger direkt vid E45 i Porjus. Huset rymmer sommarcafé, Info Point, permanent utställning om världsarvet Laponia samt möteslokaler. LaponiaPorten visar även tillfälliga sommarutställningar med internationella och regionala samtidskonstnärer och har samarbeten med olika kulturella aktörer. Med allt detta syftar LaponiaPorten till att göra Porjus till en attraktiv interkulturell mötesplats och destination i Norrbotten.


Varmt välkomna kl. 15 (utställningen håller öppen från kl. 14.00) lördag d. 2. september på LaponiaPorten, Strömgatan 25, Porjus, Kontakt: 0973-10520.