Den tystade tundrans sånger

För tredje året i rad anordnar Konstmuseet i Norr en höstturné i Norrbotten som går under namnet Länskonstmuseum Autumn Tour och pågår 24–30 oktober 2022.
Årets turné äger rum på biografer i länets alla fjorton kommuner och består av visningar av konstfilmer. Programmet heter "Den tystade tundrans sånger" och inleds den 24 oktober i Vittangi och Jokkmokk.
Konstmuseet i Norr har Norrbotten som sitt ansvarsområde, men upptagningsområdet för det konstnärliga innehållet i projekt och utställningar utgörs av hela Barentsregionen. Här är den ryska delen geografiskt sett större än de andra tre länderna, Sverige, Norge och Finlands delar tillsammans. I och med invasionen av Ukraina riskerar återigen en järnridå att falla mellan Ryssland och den övriga världen och samarbeten över gränserna försvåras – om inte helt omöjliggörs. Filmerna i årets program, Den tystade tundrans sånger, har valts ut för att de undersöker och skildrar situationen för människorna bosatta i det ryska Barents, ett område där ekonomiska, politiska och militära intressen fortsatt dikterar levnadsvillkoren för befolkningen och särskilt för den samiska minoriteten.
Programmet inleds med Cloudberries av den brittiska filmkonstnären Ruth Maclennan, där vi följer en kvinna på besök i en by på Kolahalvön, där en stor del av den omkringliggande marken ägs av den ryska gasjätten Gazprom. Allt är inte som det en gång varit, det bor bara 80 personer kvar i den gamla byn dit bussen inte går mer än tre gånger i veckan. Resten av invånarna har flyttat till ett nytt samhälle. Det är dessutom den hittills varmaste uppmätta sommaren och den följer en ovanligt lång vinter, bristen på regn gör att hjortronen inte mognar. Besökaren träffar invånare både i den nya och den gamla byn, undersöker en gammal skolbyggnad med spår av det förflutna och besöker en musikfestival innan hon åker ut till havs för att fortsätta följa de ekonomiska intressen som påverkar livet för befolkningen.
Den andra filmen i programmet är Habitat av den ryska konstnären Pola Rader, bosatt i Tyskland sedan 2009. Rader som ursprungligen kommer från Murmansk växte upp med den samiska kulturen i form av barnboksberättelser och dockteatrar, i vuxen ålder beslutade hon sig för att lära sig mer om den samiska befolkningen, deras nutid och historia. Habitat följer 19 personer med samiskt påbrå spridda över Kolahalvön, deras berättelser och vardagsliv där det förflutna är ständigt närvarande. Tillsammans bildar de en splittrad bild av en befolkning med historiska trauman, men också av en pågående kamp för att hålla den samiska kulturen och traditionen levande.
Filmerna rör sig i samma geografiska område och snuddar vid samma teman och frågor, men skildrar platserna de besöker och människorna de möter på olika sätt. De följer olika spår av det förflutna och visar hur förlusten av platser påverkar den gemensamma identiteten. Musiken och särskilt sången fungerar som ett sätt att bevara både individuella och kollektiva minnen, men också för att stärka känslan av samvaro och gemenskap.
MEDVERKANDE KONSTNÄRER
betydelse för skapandet av identitet och nutid och den tvetydiga rollen som en
besökare har i mötet med platser och människor.
Pola Rader (f. 1986, RUS) är en rysk regissör och konstnär från Murmansk som är bosatt i Tyskland sedan 2009. Hon arbetar i ett gränsland mellan dokumentär och konst med film och
fotografi som sina huvudsakliga konstnärliga uttryck. I sin konst berör hon samspelet
mellan samhälle och individ och skapar en sorts visuell poesi som skildrar en
verklighet med inslag av surrealism.
TURNÉSCHEMA
VITTANGI, 24 oktober, kl. 19.00
Folkets Hus:
https://www.folketsbio.se/biograf/skandia-vittangi/
JOKKMOKK, 24 oktober, kl. 19.00
Folkets Hus: https://www.folketshusjokkmokk.se/rum/
ARJEPLOG, Datum presenteras inom kort
Centrumbiografen: https://bio.se/biografer/centrumbion-arjeplog
GÄLLIVARE, 25 oktober, kl. 19.00
Folkets Hus: http://www.gellivarefolketshus.com/bioprogram/
ARVIDSJAUR, 26 oktober, kl. 19.00
Medborgarhusets bio:
https://www.folketshusochparker.se/arrangor/medborgarhusets-bio/
ÖVERKALIX, 26 oktober, kl. 19.00
Folkets Hus: http://www.overkalixfh.com/
ÄLVSBYN, 27 oktober, kl. 19.00
Forum Bio: https://forumalvsbyn.se/bio/
KALIX, 27 oktober, kl. 19.00
Röda Kvarn: http://www.rodakvarn.nu/
PITEÅ, 28 oktober,, kl. 19.00
Bio 3:an: https://bio.se/biografer/bio-3an-pitea
HAPARANDA, 28 oktober, kl. 19.00
Folkets Hus: https://bio.se/biografer/haparanda-folkets-hus
LULEÅ, 29 oktober, kl. 19:00
Royalbiografen: http://royalbiografen.se/
ÖVERTORNEÅ, 29 oktober, kl. 19.00
Folkets Hus: https://folketshus.info/
BODEN, 30 oktober, kl. 19.00
Sagabiografen: https://folketshusboden.se/
PAJALA, 30 oktober, kl. 19.00
Folkets Hus: https://www.folketshusochparker.se/arrangor/pajala-folkets-hus/