Data Free Zone SWE/SÁPMI_1

Hur påverkar kartor vår syn på landskapet och vems verklighet finns representerad i samtida kartografi? Projektet Data Free Zone SWE/SÁPMI_1, utvecklat av konstnärsduon iida-ssi på uppdrag av Konstmuseet i Norr, undersöker vilka historier som har glömts bort när narrativet om ”Europas sista vildmark” föddes.
I det drygt 200 km långa avståndet mellan de två sjöarna Gátterjávri och Ikkesjávrre i Norrbotten/Sápmi finner vi ett av Europas största områden utan mobiltäckning. Trots en yta på mer än två miljoner hektar och en detaljrik historisk ortografi framställs den datafria zonen i norra Sverige ofta som ett tomrum – en exotisk vildmark med rika naturresurser som väntar på att utforskas och prospekteras.
Konstnärsduon Iida Jonsson och Ssi Saarinen, iida-ssi, har i samarbete med den samiska researchern Victoria Harnesk från Jokkmokk närmat sig vad som ofta framställs som ett kartografiskt tomrum i norra Sverige. Genom intervjuer, studier av privata och allmänna bildsamlingar, historiska kartor och texter, domstolsförhandlingar och donerad GPS-data, kartlägger projektet Data Free Zone SWE/SÁPMI_1 den datafria zonen i norr och skapar en motkartografi – en parallell och alternativ representation.
Data Free Zone SWE/SÁPMI_1 inleds den 22 november på den digitala plattformen http://datafreezone.info/. Detta är projektets första fas. Under våren 2023 kommer projektet vidareutvecklas med komplettering på den digitala plattformen, en utställning på Konstmuseet i Norr i Kiruna samt i de datafria zonerna i form av tryckta kartor.
Projektet är curerat av Hampus Bergander, Konstmuseet i Norr.
KONSTNÄRERNA
iida-ssi är en samarbets-tillämpade duo bestående av Iida Jonsson (hon/de; f. 1997 Oslo) och Ssi Saarinen (de/dem; f. 1995 Åbo), verksamma sedan 2013 från den autonoma regionen Åland.
Konstnärsduons arbete framträder vanligtvis genom konstnärliga interventioner – i vilka de undersöker de sprickor och rupturer som har upptänklighet att påverka vår uppfattningsperiferi. Deras konstnärliga forskningspraktik bygger på en mängd olika metoder: fotografi, film, skulptur, kartografi, fältbesök, workshops och intervjuer. iida-ssi bjuder ofta in datavetare, arkitekter eller historiker att vara en del av forskningsprocessen. Deras forskning försöker spegla och komplexifiera de ämnen de arbetar med; föreslå parallella sanningar och potentiella alternativa tidslinjer.
Jonsson och Saarinen har en masterexamen från Dirty Art Department, Sandberg Instituut i Amsterdam, (2020–2022).
RESEARCH
Victoria Harnesk (f. 1972 i Gällivare) bosatt i Porjus, är en samisk researcher, föreläsare, författare och copywriter. Harnesk arbetar framför allt med att skapa interkulturella möten och kommunikation genom konst och kultur.
Victoria Harnesk har engagerat sig i samisk samhällsutveckling genom ordförandeposter i Vaisa Sameförening, Sameföreningen i Stockholm samt som ledamot i Svenska Samernas Riksförbund. Harnesk är ledamot i Ájtte fjäll- och samemuseum och ordförande i styrelsen för tidskriften Samefolket som ger ut tidningen Samefolket. Samt koordinator för Viermie K, det samiska kulturpolitiskt nätverket som arbetar för att stärka det professionella kulturlivet på den svenska sidan av Sápmi.