Länskonstmuseum Autumn Tour & THE ONE SELFIE STUDIO

Under de två första veckorna i oktober beger sig Konstmuseet i Norr ut på höstturné tillsammans med Myter och verkligheter – en lesbisk odyssé. Turnébussen kommer att besöka 10 orter i Norrbotten och konstmuseet bidrar med en mobil porträttstudio – The One Selfie Studio – som uppmärksammar porträttfotograferingens roll inom hbtqi+ kultur.
Bakgrund
Porträttfotografiet är en levande och viktig konstform i hbtqi+ communityn och är inom samtidskonsten ett vanligt sätt att väcka frågor kring normer och identiteter. Det är dock ingen ny konstform, porträttfotot har sedan fotografiets begynnelse använts för att visa upp oss – men också för att bättre förstå oss själva.
Mellan 1870 och 1920 verkade porträttfotografer med medarbetare över hela Norrbotten och mer än hälften av dessa var kvinnor. En del kom från andra delar av Sverige och reste runt mellan orterna innan de öppnade egna fasta fotoateljéer. Fotografyrket var ett sätt att som kvinna under den här tiden vara självförsörjande; flera förblev ogifta och några arbetade och bodde tillsammans. Fotografyrket kunde på många sätt ge ett utrymme och en möjlighet att leva utanför normer vad gäller till exempel könsuttryck och sexualitet.
Människor kom till porträttfotoateljéerna för att ta bröllopsbilder, men också för att ta vanliga porträttbilder. För många blev porträttbilden det enda fotografiet man hade av sig själv, och utgjorde därför också en representation av vem man var som person. Den som skulle bli avbildad hade ofta på sig sina finaste kläder och poserade ibland tillsammans med ett personligt och betydelsefullt föremål, som en bok, en cykel eller en gitarr till exempel. Det finns också flera historiska exempel på hur porträttfotografistudion kunde fungera som en plats för fotograferna och deras vänner att utforska och tänja på gränserna för könsroller och sexualitet, där man kunde iklä sig och uttrycka en identitet man kanske inte kunde visa öppet i samhället.
The One Selfie Studio – hur vill du uttrycka dig?
Konstmuseet i Norrs projekt The One Selfie Studio knyter an till den här traditionen och bjuder in besökare att genom porträttfotografering fundera kring och utforska hur vi uttrycker våra identiteter idag. I vår samtida selfie-kultur där vi enkelt både kan ta bilder och sedan radera dem, kanske vi inte reflekterar så mycket över hur vi gestaltar oss själva på bild – vilka uttryck vi använder oss av och vad vi väljer att inte visa upp?
I vår mobila fotostudio The One Selfie Studio föreställer vi oss istället att vi med en enda bild ska uttrycka vilka vi är. Du som besökare får komma till studion med de kläder och accessoarer du själv har valt och posera på det sätt som känns bäst för dig. Du får sedan med dig hem det lilla svartvita porträttfotot i polaroidformat och får välja själv vem/vilka du vill visa upp det för.
Om det bara fanns ett fotografi av dig – hur skulle du vilja att det såg ut?
Alla är välkomna – och det rullande museet är ett tryggt rum!
Projektet Autumn Tour är ett samarbete mellan Konstmuseet i Norr och Myter och verkligheter – en lesbisk odyssé och består av ett rullande lesbiskt museum i form av en husbil, som åker runt i Norrbotten under de två första veckorna i oktober. Här kan du ta del av andras berättelser, nutida och historiska, och själv vara med och bidra till konstverken och berättelserna som finns i bussen – eller bara ta en fika och prata lite. I Konstmuseet i Norrs fotostudio kan du ta en bild av dig själv och fundera över hur vi idag gestaltar oss själva och våra identiteter på bild, och hur vi skulle göra det om vi bara hade möjlighet att ta en enda bild av oss själva.
Alla är såklart välkomna att besöka museibussen, men projektets primära målgrupp och aktiva deltagare är unga personer boende i Norrbotten som identifierar sig som lesbiska eller queera. Vår definition av “lesbiska eller queera” involverar alla som själva identifierar att de har lesbiska eller queera erfarenheter/begär eller en önskan om att få det, oavsett kön, sexualitet eller könsuttryck.
Om En lesbisk odyssé och det rullande lesbiska museet
Myter och verkligheter – en lesbisk odyssé är ett treårigt projekt finansierat av Allmänna Arvsfonden. Projektets syfte är att stärka unga hbtqi+ personer i de norra länen. Det rullande lesbiska museet är en del i projektet och har skapats genom en normkritisk, konstnärlig och arkitektonisk process, för att bygga en plats där det lesbiska är norm i såväl innehåll som hur rumsligheteten skapar möjligheter för lesbiska aktiviteter och lesbisk gemenskap. Fokus ligger på görandet, gemenskapen och att museet kan användas till många olika saker för att främja lesbisk historieskrivning och nutid. Via det rullande museet sprider projektet samtida och historiska berättelser, föremål, levnadsförhållanden och samtidskonst.
Läs mer:
Lesbisk Makt: https://lesbiskmakt.nu/
Lesbiskt Museum http://www.odysse.lesbiskmakt.nu/
Om Konstmuseet i Norr
Konstmuseet i Norr, Norrbottens länskonstmuseum, visar samhällsengagerad och kritiskt orienterad samtidskonst med en mångfald av konstnärliga uttryck, medier och praktiker. Samarbetet med Myter och verkligheter – en lesbisk odyssé är en del av den länsövergripande verksamheten med syfte att tillgängliggöra och samtala om konst i Norrbottens 14 kommuner.
Läs och ladda ner pressmedelandet som PDF.
VÄLKOMMEN TILL – The One Selfie Studio
I dagens selfie-kultur, där vi enkelt kan ta bilder av oss själva när som helst och sedan radera dem, kanske vi inte reflekterar så mycket över hur vi faktiskt framställer oss själva. För hundra år sedan var det annorlunda, då var det vanligt att man bara hade ett tillfälle att bli fotograferad och därför var det extra viktigt att med hjälp av kläder, rekvisita och poser uttrycka vem man var – eller vem man önskade att man var. Kanske var det en bild som man sedan visade upp för alla man kände, eller som man behöll helt för sig själv. Fotografier från förr kan idag vara historiska bevis på att det har funnits människor som levt utanför samhällets etablerade normer för sexualitet och könsuttryck.
På vilka sätt uttrycker vi identitet i vårt dagliga liv? Många känner sig begränsade i sina uttryck och/eller har inte möjlighet att se ut som den person man känner sig som inombords. Vad behöver vi göra för att vara mer tillåtande för fler olika uttryck och identiteter? Vad visar vi upp och vad vill vi helst att ingen ser?
Välkommen till vår mobila porträttstudio i museibussen!
Innan besöket, fundera gärna på:
– Hur skulle du vilja uttrycka din(a) identitet(er)?
– Vilka kläder eller accessoarer vill du använda?
– Vill du sminka dig eller ha håret på ett speciellt sätt?
– Vill du kanske hålla i ett föremål som bär på betydelser för dig?
– Vill du le eller se sammanbiten ut?
– Kanske vill du se ut som du gör till vardags – eller visa vem du är på något helt annat sätt?
Dags att ta en bild
- Välj vilken bakgrund du vill använda för din bild, sätt upp den själv eller be oss om hjälp.
- Kameran finns i bussen, använd den för att ta en selfie eller be oss ta bilden åt dig.
- Bilden framkallas direkt, varsågod att ta med den hem!
Trygghet i coronatider
Vi följer riktlinjerna från FHM för att minska risken för smittspridning, endast ett sällskap får vistas i bussen åt gången. Det finns handsprit och handskar tillgängliga samt visir för projektets medarbetare. För att ytterligare anpassa verksamheten efter rådande pandemi kommer – när vädret tillåter – mycket av det rullande lesbiska museets verksamhet att flyttas ut till en iordningställd yta framför ingången till museet/husbilen. Om du är sjuk ber vi dig stanna hemma!
Öppettider Lesbiskt Museum & The One Selfie Studio
Information om var på din ort du finner museibussen hittar du i våra sociala medier.
1/10 Arjeplog kl. 16–18
2/10 Arvidsjaur kl. 13–16
5/10 Jokkmokk kl. 15–18 – INSTÄLLT
6/10 Gällivare kl. 16–19
7/10 Vittangi kl. 13–16
8/10 Pajala kl. 16–19
9/10 Överkalix kl. 13–16
12/10 Övertorneå kl. 15–18
13/10 Haparanda kl. 16–19
14/10 Kalix kl. 11–14
15/10 Älvsbyn kl. 11–14