Gå till navigation Gå till innehåll

Artscape 2022 Kiruna

KiN-Artscape-Kiruna-web.jpg

När Kiruna flyttar låter Artscape stadens minnen och berättelser leva vidare som muralmålningar.

Samtidigt som Kirunaborna förbereder sitt avsked till den 100-åriga stadskärnan, planerar Artscape ett konstprojekt baserat på stadens kollektiva minne. Hundratals historier och anekdoter har samlats in genom intervjuer med Kirunas invånare. Ett urval av dessa samlas i en bok och blir inspirationen när utvalda konstnärer skapar sex nya storskaliga muralmålningar som kommer smycka Kiruna från och med augusti.

Konstnärerna är internationellt erkända och handplockade för att ta sig an projektets nostalgiska natur. ARTSCAPE 2022 KIRUNA handlar om att väva samman dåtid och framtid och i återblicken växer en ny början fram. Nu firar vi det nya Kiruna tillsammans!

KONSTNÄRER

Vickan (SWE)

Plats: Högalidsskolan (Matojärvigatan 25)

Victoria Sundqvist, även känd som Vickan, är numera baserad i Stockholm men har sina rötter i de nordligaste delarna av Sverige. Hennes konst skildrar lekfullt flora och fauna, med surrealistiska inslag som lätt lockar fram ett leende. Vickans verk är ett samarbete med eleverna på Högalidsskolan.

Isakov (DEU/UKR)

Plats: Sporthallen (Adolf Hedinsvägen 37)

Den tysk-ukrainske konstnären Isakov använder skickligt en vägg till sin fulla potential. Hans stil är ständigt i rörelse, och med grafiska element och mönster inspirerade av arkitektur ger han byggnader helt nya egenskaper.

Roberto Ciredz (ITA)

Plats: Skyttegatan 18A

Den geometriska balansen i italienska Roberto Ciredz konst ger landskapsmåleriet en helt ny mening. Djupet och effekterna i hans verk skapar nya, unika attribut hos städernas väggar.

Gleo (COL)

Plats: Skyttegatan 18B

Colombianska Gleo är en av Latinamerikas mest framstående muralkonstärer. Hennes fantasifulla konstverk har ofta en anknytning till folktro och legender, vilka tar form i vibrerande färger.

Kruella d’Enfer (PRT)

Plats: Triangelskolan (Thulegatan 16)

Magin och mystiken är ofta närvarande i portugisiska Kruellas konst. Med drömlika motiv och färgkombinationer öppnar hennes verk dörrar till andra världar.

Andreas Welin (DK)

Plats: Ripvägen 14

Andreas Welin har satt sitt konstnärliga avtryck på städer som New York, London, Toronto, Berlin, Lissabon och Köpenhamn, där han har sin bas. I hans konst möts porträtt av samtida människor och en drömsk färgpalett.

WORKSHOP

Som en del av projektet anordnas den 20 augusti en gatukonstfestival i Kiruna med workshop för ungdomar och unga vuxna i åldrarna 16–25 år.

Arrangemanget är ett samarbete mellan Artscape och Konstmuseet i Norr och genomförs med stöd av LKAB och Allmänna Arvsfonden. Mer information om workshoppen hittar du här.

ARTSCAPE

Den ideella organisationen Artscape föddes i Malmö 2014 och är Skandinaviens ledande aktör inom urban samtidskonst. Artscape vill inspirera människor och främja offentlig konst för alla. Organisationen arbetar hela tiden med nya spännande projekt som ska utforska gatukonstens möjligheter i den moderna stadsmiljön. Artscape handlar om social hållbarhet, jämlikhet och kulturell mångfald. Och förstås stor konst!  https://artscape.se/