Gå till navigation Gå till innehåll

Pressmeddelande 21.08.25: Konstmuseet öppnar utställning med Kalle Hamm

KonstmuseetiNorr.jpg

Konstmuseet i Norr öppnar utställningen I väntan på utrotningen med Kalle Hamm den 27 augusti.

Konstnären Kalle Hamms utställning I väntan på utrotningen ger en röst till arter i den sårbara arktiska naturen som hotas när deras miljöer förändras och försvinner. Klimatförändringen tolkas ur en samtidskonstnärlig synvinkel, där växtrikets betydelse för liv och död spelar en central roll.

 – Växter söderifrån flyttar på sig och intar nordliga habitat där möten uppstår. Utställningen är en kopplingspunkt och debattarena för frågor om mänskligt drivna förändringar, säger Kalle Hamm.

I sin konst utforskar Hamm den globala migrationen av växter och människor och antropo- och zoocentriska världsbilder ifrågasätts, bland annat genom ljudmaterial inspelat från växter. I utställningen ingår två videoverk, fotografier, en skulptur samt ett nyproducerat platsspecifikt verk.

Länskonstmuseichef Selma Green ser fram emot utställningen som öppnar denna vecka på konstmuseet: 

– Konstmuseet i Norr har länge velat ta upp den brinnande aktuella tematiken med klimatförändringen och dess påverkan på den sårbara arktiska naturen. Det är därför med glädje vi visar denna projektutställning som ger nya perspektiv på människans relation till växtriket, säger länskonstmuseichef Selma Green.

Utställningen visas 27 augusti 2021–9 januari 2022 och är producerad av Konstmuseet i Norr och konstnären Kalle Hamm.

OM KONSTNÄREN

Konstnären Kalle Hamm (född 1969 i Raumo, Finland) arbetar på en bred front i samtidskonstscenen, men även med samhällsengagerad konst och experimentell musik. Han använder sig av en mångfald av konstnärliga medier och praktiker.

Konstnärsintervju

Konstnären Kalle Hamm finns tillgänglig för intervjuer i Kiruna torsdagen den 26 augusti. Vänligen ring 073 025 67 08 för att avtala en tid.

Presskit

Presskit med högupplösta bilder finns på Konstmuseet i Norrs  pressida fr o m den 26 augusti.

Kontaktperson

Selma Green
Länskonstmuseichef
073-025 67 08
selma@konstmuseetinorr.se

Ladda ner pressmeddelandet som PDF