Gå till navigation Gå till innehåll

Pressmeddelande 21.03.10: Utställningen Samla & visa öppnar digitalt den 19 mars

KonstmuseetiNorr.jpg

Utställningen Samla & visa undersöker samlandets betydelser och funktioner genom att utgå från konstmuseets uppdrag som permanent och bevarande institution i en föränderlig tid.

Utställningen ger en inblick i de utmaningar som ett museum för samtidskonst möter i sitt arbete och diskuterar hur, vad och varför museer samlar och visar. I utställningen ingår ej tidigare visade verk ur konstmuseets samling och tre stycken för utställningen nyproducerade konstverk.

Utställningen frågar sig också vad det finns för andra samlingar och samlare, i Norrbotten och i Barents.

Delar av utställningen kommer att färdigställas på plats i Kiruna så att besökaren får ta del av skapandeprocessen. Museipubliken får därmed en inblick bakom kulisserna i alla delar av konstmuseets uppdrag.

– En del av vår uppgift som museum för samtidskonst är att tillsammans med Kirunaborna och Norrbottens invånare skapa ett kulturarv för framtida generationer. Med den här utställningen vill vi ge publiken en inblick i vårt arbete, säger Elin Ranestål, curator vid Konstmuseet i Norr.

På grund av coronapandemin är konstmuseets lokaler i Kristallen fortsatt stängda för besökare. Utställningen kommer därför inledningsvis att öppna endast digitalt den 19 mars. För att nå ut till publiken kommer konstprojekten att förmedlas via konstmuseets digitala kanaler och genom ett interaktivt konstprojekt som utförs publikt i Kiruna centrum, under coronasäkrade förhållanden.

– Vi har utformat utställningen så att vi kan anpassa den efter rådande förhållanden, bland annat med fokus på digitala aktiviteter. Det ska bli jätteroligt att få bjuda in våra besökare bakom kulisserna och visa hur de själva kan medverka, avslutar Elin Ranestål.

Medverkande konstnärer

Matilda Kenttä – nyproduktion
Anders Kristensson – nyproduktion
Anastasia Savinova – nyproduktion

Nyinköp och äldre verk ur Konstmuseet i Norrs samling presenteras i omgångar och illustrerar de olika delarna av ett konstmuseums verksamhet. Konstnärer som finns representerade i samlingen är bland annat:

Anders Sunna, Panu Ruotsalo och Helmi Remes, Lotta Kvist, Pilar de Burgos, Roger Metto och Lukas Göthman, Irja Bodén, Johan Bergström, Bolatta Silis-Høegh, Carola Grahn och Cooper & Gorfer.

Fortsatta lokalproblem

Konstmuseet i Norr har under en längre tid haft tekniska problem i sina lokaler i Kristallen. De två övre utställningsplanen stängdes i april 2020 på grund av fuktproblem och i december slutade klimatanläggningen att fungera. En fungerande klimatanläggning är en grundförutsättning för verksamheten då den säkerställer att konstverken inte skadas. Detta har påverkat processen med att färdigställa Samla & visa. Nu är klimatanläggningen i funktion igen.

Fastighetsägaren Kiruna kommun har gjort utredningar men har haft svårt att hitta roten till fuktproblemen. Preliminärt ska konstmuseet den 1 augusti åter ha tillgång till hela sin utställningsyta. 

– Att lokalproblemen skyndsamt blir lösta är av största vikt inte bara för vår verksamhet och publik, utan också för länets och Barentsområdets konstnärer som tyvärr drabbas när konstmuseets aktiviteter och samarbeten senareläggs, säger länskonstmuseichef Selma Green.

Frågor om konstmuseets lokaler hänvisas till hyresvärden Kiruna kommun.

Presskit

Ett presskit om Samla & visa finns tillgängligt på konstmuseets hemsida från den 15 mars.

Pressvisning

En digital pressvisning finns tillgänglig på konstmuseets hemsida från den 19 mars.

Kontaktperson Samla & visa

Elin Ranestål
Curator/producent
elin@konstmuseetinorr.se
073-028 34 57

Ladda ner pressmeddelandet som PDF