Gå till navigation Gå till innehåll

Pressmeddelande 22.06.01: Friktionens språk yttras inifrån av Karin Keisu & Josse Thuresson

KonstmuseetiNorr.jpg

Torsdagen den 9 juni är det vernissage på Konstmuseet i Norr för utställningen Friktionens språk yttras inifrån av konstnärsduon Karin Keisu & Josse Thuresson. Utställningen handlar om språkpolitik och queera utrymmen, som lingvistiskt och visuellt belyser marginaliserade narrativ och deras potential att utmana och skapa förändring.

I Friktionens språk yttras inifrån sätter Karin Keisu och Josse Thuresson sina modersmål i centrum och sammanlänkar två minoritetsspråk som har en gemensam historia som förbjudna språk i Sverige; meänkieli var förbjudet inom svenska utbildningsinstitutioner fram till 1954, teckenspråk fram till 1981. Det är en historia som kanske inte alla känner till, men som är konstnärernas egen – Karin Keisu är född och uppvuxen i Tornedalen och Josse Thuresson är CODA, ett barn till döva föräldrar (Child of Deaf Adults).

Friktionens språk yttras inifrån bjuder in besökaren till en plats bortom samhällets strama normer, där queerhet och queera utrymmen utforskas i verk som utmanar invanda beteenden, tankesätt, regler och förväntningar. Med ett löfte om glädje och gemenskap uppmanas minoriteter och marginaliserade människor att göra anspråk på sociala utrymmen, ta plats och begära synlighet.

Med hjälp av historiska inslag och poetiska avbrott undersöker Keisu och Thuresson den styrka som kommer från att befinna sig på marginalen. En tydlig skillnad görs mellan den marginalitet som är påtvingad av förtryckande strukturer och den marginalitet som väljs – som en gemensam plats för motstånd och kollektiv läkning.

– Vi ser mycket fram emot denna utställning som lyfter fram berättelser som tidigare förskjutits till periferin, om förtrycket av tornedalingars och dövas språk, om queerhet och vägran att assimilera sig eller begränsas till ett sätt att artikulera sig på. Utställningen synliggör marginaliserade narrativ och deras potential att på olika sätt utmana den normativa bilden av Sverige, säger utställningens curator, Hampus Bergander.

– Utställningen behandlar tunga ämnen som fördomar, förtryck och förlust av identitet men budskapet är hoppfullt och öppnar upp för sätt att delta och möjligheten att ta tillbaka det som gått förlorat, säger länskonstmuseichef Selma Green.

Friktionens språk yttras inifrån är en trespråkig utställning. Utställningskatalogen är översatt till meänkieli och engelska.

Friktionens språk yttras inifrån //
Frikshuunin kieli selitethään sisältäpäin //
The Language of Friction is Uttered from Within

10 juni 2022–16 oktober 2022

Utställningen är curerad av Hampus Bergander, Konstmuseet i Norr.

OM KONSTNÄRERNA

Karin Keisu (f.1995, Tornedalen) och Josse Thuresson (f.1992, Stockholm) har verkat som en konstnärlig duo sedan 2018. De arbetar med film, performance, text, mediekonst och att organisera utställningar i frågor som bland annat rör minoriteter, queerkultur, Tornedalen och språkpolitik – med särskilt fokus på meänkieli och svenskt teckenspråk.

År 2020 erhöll Keisu och Thuresson det internationella priset KINO DER KUNST Project Award i München för projektidén My tongue is a 10 cm long Swedish flag efter nomineringar från 50 konst- och filmhögskolor. Priset är instiftat för att hjälpa unga europeiska konstnärer och filmskapare att producera ett nytt en- eller flerkanaligt verk som överskrider gränserna för traditionellt filmberättande och presenterar nya sätt att förmedla en historia.

Keisu och Thuresson har en masterexamen i konst från Konstfack i Stockholm (2020–2022) och en kandidatexamen i konst från Kunsthøgskolen i Oslo (2017–2020). Under 2019 studerade de Post Conceptual Art Practices vid Akademie der bildenden Künste Wien.

Konstnärsduon har tidigare medverkat i bland annat Ergi presents på BOA i Oslo (2021), Young Arctic Artists på Gallery Napa & Studio Mustanapa i Rovaniemi och Alta Kunstforening, Alta (2021), KINO DER KUNST i München (2020), STRUKTURA. Time på The Wrong Biennale for Digital Culture (2019) samt Athens Festival of Queer Performance i Aten (2019).

VERNISSAGE

Datum och tid: 9 juni kl. 17–19
Plats: Konstmuseet i Norr, Stadshustorget 1, Kiruna.

PRESSVISNING

Datum och tid: 9 juni kl. 10–11
Plats: Plats för skapande, våning 0.5–1, Konstmuseet i Norr, Stadshustorget 1, Kiruna
Utställningen visas av Hampus Bergander, curator vid Konstmuseet i Norr. Därefter finns möjlighet att intervjua konstnärerna Karin Keisu och Josse Thuresson. Kaffe och smörgås serveras.

PRESSBILDER

Pressbilder finns att ladda ner från Konstmuseet i Norrs pressida.

KONTAKTPERSON

Hampus Bergander
Curator
073-025 67 08
hampus@konstmuseetinorr.se

Ladda ner pressmeddelandet som PDF