Gå till navigation Gå till innehåll

Pressmeddelande 22.10.03: Röster från Arktis på Konstmuseet i Norr

KonstmuseetiNorr.jpg

Inuitisk samtidskonst ger nytt perspektiv på klimatförändringarnas konsekvenser i utställningen Röster från Arktis som öppnar på Konstmuseet i Norr den 7 oktober.


I utställningen medverkar 20 konstnärer från främst arktiska Kanada men även Grönland, som genom skulptur och konstverk speglar de speciella levnadsvillkor som råder i Arktis. Verken som är från åren 1961–2020, med tonvikt på 2000-talet, vittnar om en gemensam oro över pågående förändringar i klimat och miljö. Genom tankeväckande skildringar och ett holistiskt perspektiv belyser konstnärerna hur vårt handlande idag ger konsekvenser för framtida generationer.

Konstverken ingår i schweiziska Museum Cerny, en av världens största samlingar av inuitisk konst som grundades av Peter och Martha Cerny på 1990-talet. Från början bestod samlingen av konst från arktiska Kanada men idag ingår även verk från andra arktiska regioner, vilket gör samlingen omfattande och unik – och kulturellt relevant för Norrbottens länskonstmuseum vars upptagningsområde omfattar arktiska urfolk i Barentsregionen.

–  Röster från Arktis skildrar uppfattningar från en värld som sällan får komma till tals och öppnar allmänhetens ögon för en kultur med värdefull kunskap. Uppmärksamheten riktas mot de gemensamma globala utmaningar vi står inför, säger Martha Cerny, museichef vid Museum Cerny i Bern och utställningens curator.

I den samtida inuitiska konsten länkas tusenåriga traditioner och kunskaper samman med modern teknik och samtida uttrycksformer. Material som sten och ben och teman från inuitisk mytologi och berättartradition används för att reflektera kring vår samtid.

– Utmaningarna i Arktis är inte främmande för någon av oss, då vi också konfronteras med dem i vår egen omgivning. Klimatförändringarna känner inga gränser. Det är vår ära att nu dela denna hyllade utställning i utökad form med publiken i Norrbotten, både på konstmuseet i Kristallen och genom en digital mervärdesutställning som ger möjlighet till fördjupning, avslutar utställningens co-curator, länskonstmuseichef Selma Green.

KONTAKTPERSON

Selma Green
Länskonstmuseichef
073-025 67 08
selma@konstmuseetinorr.se

RÖSTER FRÅN ARKTIS
7.10 2022 – 8.1 2023

KONSTNÄRER

NORTHWEST TERRITORIES, KANADA
Bill Nasogaluak
David Ruben Piqtoukun
Abraham Anghik Ruben

NUNAVUT, KANADA
Luke Anowtalik
Kenojuak Ashevak
Soroseelutu Ashoona
Olooreak Etungat
Elisapee Ishulutaq
Qavavau Manomie
Johnny Lee Pudlat
Pudlo Pudlat
Pitaloosie Saila
Simon Tookoome
Jutai Toonoo
Ruth Annaqtuusi Tulurialik
Lucy Tunguaq

NUNAVIK, QUÉBEC, KANADA
Juanisialuk Irqumia
Mattiusi Iyaituk
 

NUNATSIAVUT, KANADA
Billy Gauthier

GRÖNLAND/KALAALLIT NUNAAT
Jonasie Faber 

VERNISSAGE

Torsdag 6 oktober, kl. 17–19, Konstmuseet i Norr, Stadshustorget 1, Kiruna.  

PRESSBILDER

Pressbilder finns att ladda ner från Konstmuseet i Norrs pressida.


Ladda ner pressmeddelandet som PDF.