Gå till navigation Gå till innehåll

Pressmeddelande 21.11.10: Konstmuseet i Norr visar konstkortfilmer under Länskonstmuseum Autumn Tour

KonstmuseetiNorr.jpg

Konstmuseet i Norr visar konstkortfilmer i länet i november under Länskonstmuseum Autumn Tour

Årets upplaga av Konstmuseet i Norrs länstäckande turné Länskonstmuseum Autumn Tour heter Gränsland och består av filmvisningar på biografer och kulturföreningar runtom i Norrbotten. På programmet finns tre konstkortfilmer som på olika sätt handlar om gränsdragningar i Barentsregionen.

Elin Ranestål, curator och producent vid Konstmuseet i Norr, berättar om programmets tema:

– I vår del av världen har kulturer, språk och sedvänjor traditionellt sett korsat nationsgränserna. En av de effekter som pandemin förde med sig var att gränserna som annars ter sig så omärkbara plötsligt gjorde sig påminda. Filmerna i programmet för Gränsland utgår från olika sorters gränser i området – nutida och historiska, dolda och synliga – och undersöker hur dessa avgör vem som får bruka området och på vilket sätt.

Gränsland kan också tolkas som det gränsland som verken befinner sig i, mellan de konstnärliga uttrycken film och konst och där filmintresserade erbjuds ett tillfälle att närma sig samtidskonsten. Under turnén som pågår 15–19 november 2021 besöker konstmuseet sex orter i Norrbotten.

Evenemanget är kostnadsfritt men förbokning rekommenderas. Turnéplan och information om bokning finns på konstmuseets hemsida: https://konstmuseetinorr.se/program/gransland

FILMPROGRAM

Untitled Abisko
Untitled Abisko av Sophie Vuković är en spekulativ klimatfiktion som väver ihop en queer kärlekshistoria med de sorgeprocesser som uppstår när landskap förändras på grund av klimatförändringar. I Abisko syns tydligt klimatförändringarna och för varje år som går förflyttas gränsen mellan skog och fjäll.

Sophie Vuković (f. 1988) är en filmskapare och konstnär baserad i Stockholm. Hennes konstnärskap befinner sig mellan dokumentär och fiktion och undersöker hur personliga relationer och upplevelser formas och påverkas av sociala och politiska strukturer.

From Here to The Black Sea
Programmets andra film är From Here to The Black Sea av Unni Gjertsen, en slags meditation över kalla krigets geografiska landskap. Dansaren Mariko Miyata tolkar efterkrigstidens geopolitiska karta, medan Erna Duesund berättar om tiden då hon arbetade i kontrolltornet på Bodø flygplats och hur bilden av Sovjet som den mäktige och mystiske grannen i öst tog sig i uttryck.
Unni Gjertsen (f. 1966) är en konstnär, filmskapare och författare baserad i Oslo. Uppfattningar av geografi och historia är återkommande teman i hennes konstnärskap, ofta utifrån ett feministiskt perspektiv.

Eatnanvuloš Lottit – Maan sisällä linnut – Birds in the Earth
Gränsland avslutas med Marja Helanders prisbelönta film Eatnanvuloš Lottit – Maan sisällä linnut – Birds in the Earth. Systrarna och balettdansöserna Birit och Katja Haarla förmedlar en melankolisk berättelse full av symbolik, som genom dans och rörelse visar motsättningarna mellan det traditionella samiska levnadssättet och det moderna finska samhället.

Marja Helander (f. 1965) är en samisk konstnär baserad i Helsingfors. Fokus för hennes verk ligger ofta på postkoloniala teman i Sápmi, särskilt med utgångspunkt i gruvdriften.

PRESSBILDER

Pressbilder finns att ladda ner från Konstmuseet i Norrs pressida:
https://konstmuseetinorr.se/om-oss/kontakt/press/

KONTAKTPERSON

Elin Ranestål
Curator/Producent
073-028 34 57
elin@konstmuseetinorr.se

Ladda ner pressmeddelandet som PDF