Gå till navigation Gå till innehåll

Pressmeddelande 22.08.15: ARTSCAPE 2022 KIRUNA

KonstmuseetiNorr.jpg

Kirunabornas minnen blir till offentlig konst i storformat

Gatukonstorganisationen Artscape befinner sig i Kiruna under augusti för att skapa offentlig konst i den flyttande staden. Sex storskaliga muralmålningar ska uppföras och Kirunas ungdomar är inbjudna att medverka.

Samtidigt som Kirunaborna förbereder sitt avsked till den gamla stadskärnan planerar Artscape ett konstprojekt baserat på stadens kollektiva minne. Genom intervjuer med Kirunas invånare har historier och anekdoter samlats in och ett urval av dessa blir inspirationen när utvalda konstnärer skapar storskaliga muralmålningar som kommer smycka husfasader i Kiruna från och med augusti.

– Det är väldigt spännande att få välkomna Artscape till Kiruna. Projektet ARTSCAPE 2022 KIRUNA bidrar till att skapa offentlig konst som är lättillgänglig och engagerande, och som når även de som inte besöker gallerier och museer. Samtidigt bidrar konsten till att skapa en attraktiv plats för boende och besökare, säger länskonstmuseichef Selma Green.

Som en del av projektet anordnas lördagen den 20 augusti med start klockan 10.00 en workshop på Konstmuseet i Norr för ungdomar i åldrarna 16–25. Under ledning Johan Björn och Kim Granberg, som är verksamma som arkitekter och graffitimålare, får deltagarna skapa en personlig del av ett större konstverk baserat på ett eget minne från Kiruna. Workshoppen genomförs i samarbete med Konstmuseet i Norr och med stöd av LKAB och Allmänna Arvsfonden.

KONTAKTER

Selma Green
Länskonstmuseichef
Konstmuseet i Norr
073-025 67 08
selma@konstmuseetinorr.se

Tor Hedendahl, grundare Artscape, 073-619 73 67, tor@artscape.se
Daniel Wakeham, grundare Artscape, 073-683 99 22, daniel@artscape.se

OM ARTSCAPE

Den ideella organisationen Artscape grundades i Malmö 2014 och är Skandinaviens ledande aktör inom urban samtidskonst. Artscape vill inspirera människor och främja offentlig konst för alla. Organisationen arbetar hela tiden med nya spännande projekt som ska utforska gatukonstens möjligheter i den moderna stadsmiljön. Artscape handlar om social hållbarhet, jämlikhet och kulturell mångfald. Och förstås stor konst! https://artscape.se/

Ladda ner pressmeddelandet som PDF.