Gå till navigation Gå till innehåll

Pressinbjudan 23.04.28: ny utställning – Flyktpunkter: att vika vyn av iida-ssi

KonstmuseetiNorr.jpg

Utställningen Flyktpunkter: att vika vyn av konstnärsduon iida-ssi granskar hur tillämpade perspektiv och narrativet om den orörda vildmarken har format bilden av fjällandskapet. Pressvisning äger rum torsdagen den 11 maj kl. 11.00 på Konstmuseet i Norr.

I det drygt 200 kilometer långa avståndet mellan de två sjöarna Gátterjávri och Ikkesjávrre finns ett av Europas största områden utan mobiltäckning. Området framställs ofta som ett vakuum, trots sin yta på mer än två miljoner hektar och komplexa historia. Flyktpunkter: att vika vyn av iida jonsson och ssi saarinen är en granskning och omprövning av kartografi och landskapsbilder som kritiska kunskapsinfrastrukturer – utifrån olika produktionsled av makt och politisk dominans som skapar operativa inramade verkligheter. 

Flyktpunkter: att vika vyn granskar olika problematiska redovisningstillfällen i zonen, som vägleder oss både bildligt och bokstavlig, till följd av verksamma inramningar. Genom en kartläggning av den dominerande bilden av landskapet och en mot-kartografi presenterar konstnärsduon iida-ssi en alternativ representation och parallell blick på delar av området. Således, omprövar utställningen naturens lockelse genom att navigera landskapet bortom blicken – ett sätt att förstå flyktpunkten: att vika vyn. Både produktivt och retroaktivt. 

Flyktpunkter: att vika vyn är en del av och tar utgångspunkt från det konstnärliga forskningsprojektet ”DATA FREE ZONE SWE/SÁPMI_1” som iida jonsson och ssi saarinen, iida-ssi, utvecklat i samarbete med fristående researcher Victoria Harnesk och curator Hampus Bergander vid Konstmuseet i Norr sedan 2021. I samband med utställningen ges forskningsprojektet ut i form av en publikation. 

– Vi noterade att den data fria zonen inte bara utmärker sig i form av storlek men även i dess unika politiska verklighet genom dess förhållande till den samiska kulturen. För oss blev den stora frågan om det fanns ett samband mellan dessa två, och hur i så fall ett sådant samband yttrar sig, säger iida jonsson och ssi saarinen. 

iida-ssi har i projektet samarbetat med den samiska researchern Victoria Harnesk som har bidragit med platskännedom och ett interkulturellt perspektiv. 

– Mitt mål har varit att komplettera med en spegling av historia och samtid. Att fylla tomrummet mellan Googles vita fläck och den bild av äventyr som existerar parallellt. Jag har pratat med traditionsbärare, grävt i arkiv, protokoll, litteratur och kartmaterial. Jag har även vägt in vad människor som kommer hit vanligtvis vet och förväntar sig, säger Victoria Harnesk. 

I Flyktpunkter: att vika vyn har konstnärerna arbetat med en utforskande kartografi som tvärvetenskaplig metod tillsammans med bilder, video, ljud och rumsliga installationer. Hampus Bergander har curerat utställningen som öppnar med vernissage torsdagen den 11 maj. 

– Vi är väldigt stolta och glada att få presentera Flyktpunkter: att vika vyn som belyser frågeställningar om data, kunskap, information, dominerade bildpraktiker och dess tillgänglighet. Konstnärlig forskning arbetar med metoder och frågeställningar som konventionell forskning inte har utrymme för. Genom samtidskonsten har vi möjlighet att bidra med alternativa perspektiv som vidgar blicken och bidrar med en ökad förståelse för de konflikter som pågår i Sápmi idag, säger Hampus Bergander. 

Utställningen pågår 12 maj–10 september 2023

PRESSTRÄFF MED KONSTNÄRERNA

Torsdagen den 11 maj kl. 11.00
Plats för skapande, våning 0.5, Konstmuseet i Norr
Kristallen, Kiruna

PRESSKIT

Ett presskit för utställningen kan laddas ner från Konstmuseet i Norrs pressida från och med onsdag den 3 maj.

VERNISSAGE

Torsdagen den 11 maj kl. 17–19
Konstmuseet i Norr, våning 4–5
Kristallen, Kiruna

FÖR MER INFORMATION

Hampus Bergander 
Curator Konstmuseet i Norr
073-025 38 73
hampus@konstmuseetinorr.se

IIDA JONSSON & SSI SAARINEN

iida-ssi är en samarbetsduo bestående av iida jonsson & ssi saarinen verksamma sedan 2013 från den autonoma regionen Åland. Jonsson och Saarinen har en masterexamen från Dirty Art Department, Sandberg Instituut i Amsterdam, (2020–2022). 

Konstnärsduons forskningspraktik bygger på en mängd olika metoder: fotografi, film, skulptur, kartografi, fältbesök, workshops och intervjuer. iida-ssi bjuder ofta in datavetare, arkitekter eller historiker att vara en del av forskningsprocessen. Deras forskning försöker spegla och komplexifiera de ämnen de arbetar med; föreslå parallella sanningar och potentiella alternativa tidslinjer. 

RESEARCH

Victoria Harnesk (f. 1972 i Gällivare) bosatt i Porjus, är en samisk researcher, föreläsare, författare och copywriter. Harnesk arbetar framför allt med att skapa interkulturella möten och kommunikation genom konst och kultur.

Victoria Harnesk har engagerat sig i samisk samhällsutveckling genom ordförandeposter i Vaisa Sameförening, Sameföreningen i Stockholm samt som ledamot i Svenska Samernas Riksförbund. Harnesk är ledamot i Ájtte fjäll- och samemuseum och ordförande i styrelsen för tidskriften Samefolket. Samt koordinator för Viermie K, det samiska kulturpolitiskt nätverket som arbetar för att stärka det professionella kulturlivet på den svenska sidan av Sápmi.

Ladda ner pressmeddelandet som PDF