Gå till navigation Gå till innehåll

Pressmeddelande 20.05.20: Kiruna Forever öppnar i nya lokaler, Röster från Arktis ställs in och En Vacker Utställning blir digital

KonstmuseetiNorr.jpg

Utställningen Kiruna Forever visas i Kristallen, Kiruna, så snart det är möjligt att öppna Konstmuseet i Norr för besökare igen. Däremot ställs utställningen Röster från Arktis in. Den som missade En Vacker Utställning kan nu gå på digital visning.

Tillsammans med ArkDes, Sveriges nationella centrum för arkitektur och design, i Stockholm har Konstmuseet i Norr beställt fem nya konstnärliga verk som tittar på Kirunas förändring. Dessa konstverk presenteras samtidigt i Stockholm och i Kiruna under utställningsperioden. Att Konstmuseet i Norr som finns i det nya stadshuset Kristallen i Kiruna har drabbats av läckande tak som nu renoveras har resulterat i att Kiruna Forever får flytta ner till våning två och tre. Sammantaget bidrar renoveringsarbetet till stora omplaneringar för konstmuseet. För närvarande pågår ett intensivt arbete med att få den nya utställningen på plats.

Utställningen Röster från Arktis har tidigare också skjutits fram. Men nu har konstmuseet tillsammans med Museum Cerny Inuit Collection, som äger utställningen, beslutat att ställa in. Flera orsaker ligger till grund för beslutet; dels den lokalbrist som uppstår då endast hälften av hallarna står till förfogande under renoveringen, och dels utställningsföremålens begränsade exporttillstånd. Att Museum Cerny Inuit Collection har andra utställningar inplanerade där ett flertal av verken ska visas är också ett hinder för ytterligare senareläggande. Sammantaget finns tyvärr inget annat alternativ än att ställa in Röster från Arktis.

– Det är såklart en besvikelse. Samarbetet har varit angenämt och det blev ett olyckligt slut på projektet, men vi ser det som början på ett långvarigt samarbete med ett möjligt framtida utställningsutbyte. Den gemensamma nämnaren är så klart ett fokus på urfolkskonst, säger utställningens curator, Martha Cerny.

Även En Vacker Utställning som nyligen monterades ner har påverkats. För den som inte hann se utställningen, eller vill se den igen, släpps en digital visning denna vecka. Visningen är på engelska med svenska undertexter.

Medan museet väntar på att få öppna är ambitionen att lägga upp så mycket som möjligt av verksamheten på hemsidan och i sociala medier.

– Precis som andra museer och kulturverksamheter har vi behövt arbeta annorlunda denna vår, men att utöka vår digitala verksamhet är något som vi kommer att fortsätta med även när situationen normaliseras. Fokus har legat på länsövergripande verksamhet och pedagogiska tjänster. Men visst ser vi fram emot att kunna öppna med utställningen Kiruna Forever för en allmänhet som kan se utställningen på plats, säger Selma Green, länskonstmuseichef på Konstmuseet i Norr.

Konstmuseet i Norr har som målsättning att genomföra Kiruna Forever ungefär samtidigt som ArkDes utställning i Stockholm som öppnar preliminärt den 2 juni. I Kiruna ska utställningen vara öppen minst 19 veckor med start så snart myndigheternas rekommendationer möjliggör att konstmuseet öppnar för besökare. Utställningarna är producerade i ett samarbete mellan Konstmuseet i Norr och ArkDes.

Läs mer om utställningarna på vår hemsida och på våra sociala media.

Kontaktperson Konstmuseet i Norr:
Selma Green, länskonstmuseichef
Tel: 073-025 67 08
selma@konstmuseetinorr.se
www.konstmuseetinorr.se

För mer information om Kiruna Forever:
Victoria Harnesk, projektledare
Tel: 070-223 56 10
victoria@konstmuseetinorr.se 
Konstmuseet i Norrs kommunikation,
kommunikation@konstmuseetinorr.se

Ladda ner pressmeddelandet som PDF.