Gå till navigation Gå till innehåll

Pressmeddelande 22.11.09: Konstmuseet i Norr får ny ledning

KonstmuseetiNorr.jpg

Vid årsskiftet får Konstmuseet i Norr ny ledning när en ny direktion tar vid samtidigt som länskonstmuseichef Selma Green lämnar sin post för ett nytt uppdrag.

Efter snart fem år på posten som länskonstmuseichef lämnar Selma Green sin tjänst vid årsskiftet för att tillträda som chef för Tammerfors konstmuseum och Muminmuseum den 1 januari 2023.  

Selma Green har sedan 2018 lett arbetet med uppbyggnaden av museiverksamheten på Konstmuseet i Norr, vilket förutom utställnings- och projektverksamhet i Kristallen i Kiruna och länstäckande verksamhet även innefattat arbetet med att bygga upp en samling och etablera ett nätverk i Barentsregionen, i enlighet med länskonstmuseets uppdrag.

Ordförande för Konstmuseet i Norr, Tomas Vedestig, kommenterar:

– Att bygga upp ett konstmuseum från grunden är inget enkelt arbete. Lägg dessutom till de lokalproblem som funnits samt pandemin som drabbade världen så förstår alla att det varit en utmaning. Utifrån dessa parametrar har Selma gjort ett bra arbete med att utveckla museet. Hon har anpassat utställningarna utifrån de lokaler vi haft tillgängliga och har säkerställt att digitaliseringen har tagit stormsteg under pandemin. Jag och direktionen tackar Selma för allt arbete som hon har lagt ner i konstmuseet. 

I januari tillträder en ny direktion vars första uppdrag blir att rekrytera en ny länskonstmuseichef. Katarina Hjertell, vice ordförande för Konstmuseet i Norr kommenterar:

– Selma har alltid haft konstmuseets bästa som ledstjärna. Genom sitt engagemang och sin vision har hon öppnat dörren till konstens magi för mig och det kommer jag alltid vara tacksam för.

Med ord från Tove Jansson (1914–2001), skapare av den världsberömda muminvärlden, riktar direktionen ett varmt tack till Selma Green och önskar lycka till i hennes nya roll i Tammerfors.

Slutsång

För vi gjorde en måne av silver
och en underbar krona av guld
och ett drama med rytande lejon
och ett tåg för effektens skull.
De’ ä’ mera än låtsas och leka
för du kan vara alldeles viss
om att riktiga rosor är bleka
mot en handmålad rosenkuliss.

Kontaktperson

Tomas Vedestig
Ordförande Konstmuseet i Norr
070-203 35 23
tomas.vedestig@norrbotten.se

Ladda ner pressmeddelandet som pdf.