Gå till navigation Gå till innehåll

Pressmeddelande 21.07.22: Konstmuseet gästar Aurora kultur & kongress med fotoutställning av Anders Kristensson

KonstmuseetiNorr.jpg

Från den 30 juli visas Anders Kristenssons utställning Samlande i Norrbotten i Aurora kultur & kongress i Kiruna. Utställningen är producerad av Konstmuseet i Norr och är en del av konstmuseets pågående utställning Samla & visa.

– Vi märkte under projektets gång att utställningen blev för stor för den plats som ursprungligen var avsedd till fotografierna. Att vi får tillfälle att använda konsthallen i Aurora kultur & kongress istället känns jätteroligt. Det innebär att verken får den yta de förtjänar. Öppningen av den här delen av utställningen blir också ett startskott på att äntligen få öppna utställningen Samla & visa fysiskt för besökare. Det känns helt fantastiskt, säger Elin Ranestål, curator vid Konstmuseet i Norr.

I projektet Samlande i Norrbotten, som är en del av utställningen Samla & visa, har Anders Kristensson skapat en serie dokumenterande fotografier om samlare och samlingar i Norrbotten. Arbetet med konstprojektet Samlande i Norrbotten har pågått under våren och har gått att följa i konstmuseets sociala medier.

– Det har varit otroligt roligt att få träffa så många människor som brinner för att samla på saker. Det är en enorm bredd på samlarna också–allt ifrån fiskedrag till Sindydockor. Den största utmaningen har varit att hitta dessa människor, men också det praktiska har tagit tid. Jag kunde sällan förbereda mig inför fotograferingarna eftersom jag inte hade sett samlingarna på förhand, utan fick på plats tänka ut hur man bäst fotograferar just denna samling, säger Anders Kristensson.

Konstmuseet i Norrs lokaler i Kristallen är fortsatt stängda för allmänheten fram till mitten av augusti. Därför visas Anders Kristenssons fotografier i konsthallen i det nyinvigda kulturhuset Aurora kultur & kongress i Kirunas nya stadskärna. Utställningen pågår 30 juli–31 augusti i konsthallen i Aurora kultur & kongress.

Kontaktperson Samla & visa


Elin Ranestål
Curator/producent
elin@konstmuseetinorr.se
073-028 34 57

Ladda ner pressmeddelandet som PDF