Gå till navigation Gå till innehåll

Den tystade tundrans sånger – Konstmuseet i Norr åker på Länskonstmuseum Autumn Tour

KonstmuseetiNorr.jpg

För tredje året i rad anordnar Konstmuseet i Norr en höstturné i Norrbotten under rubriken Länskonstmuseum Autumn Tour som pågår 24–30 oktober 2022.

Årets länsturné äger rum på biografer i Norrbottens fjorton kommuner och består av visningar av konstfilmer. Programmet heter Den tystade tundrans sånger och inleds den 24 oktober.
Konstmuseet i Norr har Norrbotten som sitt ansvarsområde, men upptagningsområdet för det konstnärliga innehållet för projekt och utställningar utgörs av hela Barentsregionen. Här är den ryska delen geografiskt sett större än de andra tre länderna, Sverige, Norge och Finlands delar tillsammans.

I och med invasionen av Ukraina riskerar återigen en järnridå att falla mellan Ryssland och den övriga världen och samarbeten över gränserna försvåras – om inte helt omöjliggörs. Se Konstmuseet i Norrs ställningstagande mot kriget i Ukraina.

Konstfilmerna i årets program, Den tystade tundrans sånger, har valts ut för att de undersöker och skildrar situationen för människorna bosatta i det ryska Barents, ett område där ekonomiska, politiska och militära intressen fortsatt dikterar levnadsvillkoren för befolkningen och särskilt för den samiska minoriteten.

Elin Ranestål, curator/producent vid Konstmuseet i Norr, berättar om tillkomsten av Autumn Tour:

– Vi arbetar mycket med konstprojekt ute i länet, men oftast har projekten specifika förutsättningar som avgör var och hur de kan utspela sig. Vi ville även jobba vidare med idén om ett återkommande koncept som kan äga rum i alla kommuner i länet mer eller mindre samtidigt. I år har vi fått med oss alla fjorton Norrbottenskommuner. Det är väldigt tacksamt att arbeta med just filmen som format och samtidigt få samverka med de många fina biografer och Folkets Hus som finns ute i länet. Många av oss har växt upp med att se filmer på den lokala bion, så det är också spännande platser att visa upp och diskutera filmen som konstform och vilken roll den spelar i en bredare samtidskonstscen.

Under turnén som pågår 24–30 oktober 2022 besöks 14 orter i Norrbotten. Programmet består av två konstfilmer som visas efter varandra med total speltid på cirka 90 minuter.

Evenemanget är kostnadsfritt och ingen förbokning krävs. Turnéplan finns på konstmuseets hemsida.

LÄNSKONSTMUSEUM AUTUMN TOUR
24.10. 2022 – 30.10. 2022

PROGRAM

Filmerna rör sig i samma geografiska område och snuddar vid samma teman och frågor, men skildrar platserna de besöker och människorna de möter på olika sätt. De följer olika spår av det förflutna och visar hur förlusten av platser påverkar den gemensamma identiteten. Musiken och särskilt sången fungerar som ett sätt att bevara både individuella och kollektiva minnen, men också för att stärka känslan av samvaro och gemenskap

Cloudberries
I Cloudberries av Ruth Maclennan följer vi en kvinna på besök i en by på Kolahalvön, där en stor del av den omkringliggande marken ägs av den ryska gasjätten Gazprom. Allt är inte som det en gång varit. Det bor endast 80 personer kvar i den gamla byn dit bussen inte går mer än tre gånger i veckan – de flesta invånarna har flyttat till ett nytt samhälle. Det är dessutom den hittills varmaste uppmätta sommaren och den följer en ovanligt lång vinter, bristen på regn gör att hjortronen inte mognar. Besökaren träffar invånare både i den nya och den gamla byn, undersöker en gammal skolbyggnad med spår av det förflutna, och besöker en musikfestival innan hon åker ut till havs för att fortsätta följa de ekonomiska intressen som påverkar livet för befolkningen.

Ruth Maclennan (f. 1969, UK) är en brittisk filmkonstnär baserad i London. Med bakgrund i konceptuell konst och performance undersöker hon i sina verk landskapet och dess betydelse för skapandet av identitet och nutid och den tvetydiga rollen som en
besökare har i mötet med platser och människor.
 

Habitat
Habitat av Pola Rader följer i sitt verk nitton personer med samiskt påbrå spridda över Kolahalvön. I filmen speglas deras berättelser och vardagsliv där det förflutna är ständigt närvarande. Tillsammans bildar de en splittrad bild av en befolkning med historiska trauman, men också av en pågående kamp för att hålla den samiska kulturen och traditionen levande.

Pola Rader (f. 1986, RUS) är en rysk regissör och konstnär från Murmansk som är bosatt i Tyskland sedan 2009. Hon arbetar i ett gränsland mellan dokumentär och konst med film och fotografi som sina huvudsakliga konstnärliga uttryck. I sin konst berör hon samspelet mellan samhälle och individ och skapar en sorts visuell poesi som skildrar en verklighet med inslag av surrealism.

PRESSBILDER


Pressbilder finns att ladda ner här.

KONTAKTPERSON


Elin Ranestål
Curator/Producent
073-028 34 57
elin@konstmuseetinorr.se