Gå till navigation Gå till innehåll

Välkommen Maria Lind! – ny chef på Konstmuseet i Norr

KiN-hemsida-nyhet-Maria-Lind-230627JOJO.jpg

Maria Lind har utsetts till ny konstmuseichef för Konstmuseet i Norr. Hon är för närvarande kulturråd vid Sveriges ambassad i Moskva och tillträder tjänsten den 1 september 2023. 

– Det är en ära att utses till chef för Konstmuseet i Norr. Jag ser fram emot att tillsammans med teamet ta nästa steg med detta unga museum inriktat på samtida konst som jag har besökt flera gånger. Många av landets intressantaste konstnärer finns dessutom i regionen. Konstmuseet i Norr och dess angelägna uppdrag i Norrbotten och Barentsregionen ligger mitt i brännpunkten för vår tids stora frågor om till exempel klimat, naturresurser och ursprungsbefolkningars kultur och rättigheter. Jag är otroligt glad, säger Maria Lind.

Lind har en lång erfarenhet från ledande roller inom konstnärlig verksamhet i Sverige och utomlands. Hon har bland annat varit chef på Tensta konsthall och Kunstverein i München, samt verksamhetsledare för IASPIS och masterprogrammet i curating på Bard College i New York. 2016 var hon konstnärlig ledare för Asiens största samtidskonstevenemang, Gwangjubiennalen i Sydkorea. Lind har sedan 1990-talet arbetat som konstkritiker, bland annat för Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet. Som kulturråd vid Sveriges ambassad i Moskva har Linds uppgift främst varit att främja svenskt kulturutbyte med Ryssland och stimulera den kulturella dialogen mellan länderna. 

– Maria Linds bakgrund inom samtidskonst, curating och internationellt samarbete samt erfarenheten från att framgångsrikt driva konstnärlig verksamhet på hög nivå, gör henne mycket lämpad att leda utvecklingen av Konstmuseet i Norr mot en spännande framtid. Jag hälsar den nya konstmuseichefen varmt välkommen till Kiruna, säger Roger Suup, ordförande för Konstmuseet i Norrs direktion.

Konstmuseet i Norr, Norrbottens länskonstmuseum, är ett museum för samtidskonst i Kiruna. Konstmuseet i Norr startade 2009 som en mobil länskonstverksamhet i ett samarbete mellan Region Norrbotten och Kiruna kommun. Sedan 2018 är konstmuseet beläget i Kirunas stadshus Kristallen där det visar samhällsengagerad och kritiskt orienterad samtidskonst med Barentsregionen som geografisk utgångspunkt. Utöver verksamheten i museilokalerna bedriver Konstmuseet i Norr länsövergripande utställnings- och projektverksamhet i Norrbottens 14 kommuner. 

Kontaktperson  

Roger Suup
Ordförande direktionen Kiruna kommun
Telefon: 070-626 14 55
E-post: rogersuup2009@gmail.com