Skip to navigation Skip to content

Pressmeddelande 21.09.20: Internationell grupputställning med A K Dolven

KonstmuseetiNorr.jpg

Konstmuseet i Norr öppnar grupputställning med internationell samtidskonst den 23 september.

I utställningen Den suggestiva kroppen medverkar sex konstnärer från Norden och Europa, bland andra Anne Katrine Dolven som är en av Norges mest kända samtidskonstnärer.

– Vi är oerhört glada och stolta att samla tongivande namn från Norden och Europa kring en utställning som ställer filosofiska frågor om vår samtid och de utmaningar som vi kroppsligen ställs inför, säger utställningens curator Hampus Bergander.

Utställningen Den suggestiva kroppen behandlar existentiella frågor i förhållande till teknik, produktivitet, dödlighet, överkonsumtion och erövringspolitik, liksom tidlösa frågor om ensamhet och alienation. Genom videokonst och skulptur tolkar konstnärerna kroppen och kroppslighet ur ett erfarenhetsbaserat perspektiv, där människans funktionalitet tar en medvetande form mellan utopi och dystopi.

Utställningen utforskar också en rad fenomen inom science fiction, mystik, kolonialism och intimitet tillsammans med performance-baserade berättartekniker och utommänskliga organismer. Den suggestiva kroppen åskådliggör hur vår existens hänger på en skör tråd, och väver samman varierande samhälleliga och etiska frågeställningar till en flerbottnad reflektion av den samtid vi lever i idag.

– Vi har en mycket spännande och innehållsrik utställningshöst framför oss! Jag hoppas att både nya och gamla besökare tar möjligheten att se höstens utställningar, som bjuder på internationellt erkända konstnärer och utmanande perspektiv, avslutar länskonstmuseichef Selma Green.

MEDVERKANDE KONSTNÄRER

A K Dolven (NO)
Erik Thörnqvist (SE)
Anni Puolakka (FI) & Erika Roux (FR/NL)
Linda Morell (SE)
Matti Sumari (FI/SE)

PRESSKIT


Presskit finns att ladda ner från Konstmuseet i Norrs pressida fr o m den 21 september.

KONTAKTPERSON

Hampus Bergander
Curator
073-025 67 08
hampus@konstmuseetinorr.se

Ladda ner pressmeddelandet som PDF