Gå till navigation Gå till innehåll

Bok- och konstnärssamtal med Katarina Pirak Sikku

katarina.png

Árbbehárpo–Arvstrådarna - samtal med konstnären Katarina Pirak Sikku 

Lördag 18 november kl 16:00, plan 5, Stadshuset Kristallen

Programmet är en del av Kultura Kiruna, som pågår 17–26 november. 

Lusten att förstå mer om varför vissa saker kopplade till det samiska var för smärtsamt att tala om väcktes tidigt hos den Jokkmokks-baserade och internationellt uppmärksammade konstnären Katarina Pirak Sikku. 

I den nya boken Arvstrådarna–Árbbehárpo får läsaren följa med i Pirak Sikkus rikt illustrerade berättelse som utifrån hennes egen familjs öden berättar historien om svenska samers livsvillkor de senaste hundra åren, men också ger en inblick i ett fascinerande och rikt konstnärskap.  

Katarina Pirak Sikku samtalar med Judith Schwarzbart, curator och vikarierande chef på Konstmuseet i norr. I den aktuella utställningen Tevetrampolinen visar Pirak Sikku verket Ággiid áigái / Från tid till annan, 2021.  

Katarina Pirak Sikku är utbildad vid Konsthögskolan, Umeå universitet och hennes verk har bland annat visats på Korundi, Rovaniemi; Museo de Arte Moderno de Medellín; Árran lulesamisk senter i Drag, Bildmuseet, Umeå; och Moderna museet, Stockholm. Våren 2023 hade hon en separatutställning på Havremagasinet i Boden och separatutställningen Katarina Pirak Sikku / Nammaláhpán inledde Bildmuseets satsning på samiska konstnärer under Kulturhuvudstadsåret 2014 för vilken hon nominerades till Dagens Nyheters kulturpris.